Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

Sviatok sv. Cyrila a Metoda v SCM

P1370041Aj ďaleko za hranicami svojej vlasti SCM v Londýne prežívala sviatok sv. Cyrila a Metoda. Uctiť si pamatku slovanských vierozvestov a osláviť nebeského Otca za dar viery, ktorí nám priniesli títo misiolnári a poslovia viery, nám prispel aj opát z benediktínskeho kláštora vo Farnborough Dom Cuthbert Brogan.

Sv. Cyril bol benediktínsky mních a v tomto týždni (10.7.) oslavuje Cirkev aj sviatok sv. Benedikta, ktorý bol misionárom viery najmä pre západnú časť Európy. Spoločne títo súčasní patróni Európy sa pričinili o rozšírenie kresťanskej viery. Odpovedali vo svojom vnútri na božie volanie i pozvanie panovníkov do krajín hlásať Evanjelium.

Slávnostnú liturgiu obohatili svojou prítomnosťou i ďalší slovenskí kňazi: Mons. Michal Baláž, kňaz Žilinskej diecézy, a P.Peter Pagáč, salezián. Rovnako svojou prítomnosťou poctil našu misiu aj brat Michal, Slovák, ktorý zasvätil svoj život Kristovi v benediktínskom kláštore vo Farnborough.

Opát Dom Cuthbert poukázal a vyzdvihol vo svojej homílii hodnoty, ktoré nám priniesli títo bratia a ktoré by sme si mali vážiť a byť na ne hrdí. Zmienil sa o fakte viery, slova a písma (jazyka), ktoré prežili vďaka preloženiu svätého Písma do nového jazyka. A tak keď otvoríme ústa, mali by sme si byť vedomí a v kútiku svojho srdca vždy velebiť Boha a byť vďační, že je tomu tak na základe úsilia sv. Cyrila a Metoda.

V ďalšej časti poukázal, že sme cudzincami v tejto krajine (na tejto zemi), a tak, ako nosíme vo svojom srdci svoju nádhernú krajinu, jej tradície a zvyky, tak sme cudzincami (vyhnancami) na tejto zemi a naša skutočná vlasť je v nebesiach, do ktorej sa túžime vrátiť.

Bolo pre nás potešujúce, že sme mohli na záver uctiť relikvie sv. Cyrila, ktoré získal benediktínsky kláštor vo Farnoborough darom od nitrianskeho otca biskupa Mons. ThDr. Viliama Judáka. Opát Dom Cuthbert ich priniesol do nášho chrámu pri príležitosti slávnosti sv. Cyrila a Metoda.

Príhovor v plnom znení môžete nájsť nižšie v prílohe v origináli i v preklade.

Homily_EN version 7.7.2013

HOMÍLIA_SVK preklad 7.7.2013

Fotogaléria zo slávnosti:

Odpoveď