Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

ZAČÍNA SA NAJVÄČŠIA DISKUSIA V HISTÓRII CIRKVI

Synodal Pathway pope

 

Už túto nedeľu (17.10.2021) vstupuje Katolícka cirkev do trojročného synodálneho procesu. Slávnostným začiatkom bola svätá omša s pápežom Františkom v Bazilike svätého Petra.

.

Ilustračné foto: TASR/AP

O čo ide

O synodálnej ceste sa dnes hovorí najmä v súvislosti s Nemeckom, kde sa v roku 2019 začal proces obnovy miestnej cirkvi, ktorý sprevádzajú mnohé kontroverzie. Na reformnú synodálnu cestu sa však vydali aj cirkvi v iných krajinách, napríklad v Taliansku. Počnúc najbližšou nedeľou sa táto téma stáva celocirkevnou.

Pápež František po skončení poslednej synody biskupov o Amazónii v roku 2019 oznámil, že téma ďalšej synody bude znieť Za synodálnu cirkev: spoločenstvo, participácia a misia.

Neskôr bolo upresnené, že nepôjde o jednorazové (približne trojtýždňové) zasadnutie, ako sme boli zvyknutí v minulosti, ale o trojročný proces. Začne sa na úrovni diecéz (október 2021 – apríl 2022), pokračovať bude v rámci kontinentov (september 2022 – marec 2023) a vyvrcholí záverečným stretnutím biskupov v Ríme (október 2023).

Prečo je to dôležité

Začína sa najväčšia diskusia v histórii Katolíckej cirkvi, do ktorej sa môže zapojiť každý jeden jej člen. V diecéznej fáze, do ktorej majú byť zapojené aj jednotlivé farnosti, sa tematicky bude vychádzať z Prípravného dokumentu, základnú pomocnú príručku predstavuje Vademecum.

Slovo synoda znamená „spoločne na ceste“, takže začínajúci synodálny proces má pohnúť cirkev dopredu, aby vedela primerane reagovať na výzvy 21. storočia. Zároveň má nasmerovať jednotlivých členov cirkvi k sebe navzájom, aby každý dokázal nájsť svoje konkrétne miesto v službe jednému spoločenstvu.

.

Zdroj: https://svetkrestanstva.postoj.sk/89932/zacina-sa-najvaecsia-diskusia-v-historii-cirkvi-na-slovensku-o-tom-nepocut

Odpoveď