Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

Slávnosť sv. Cyrila a Metoda v SCM

IMG_0038

Dňa 3. júla 2016 poctil svojou návštevou Slovenskú katolícku misiu v Londýne apoštolský nuncius vo Veľkej Británii arcibiskup Mons. Antonio Mennini, ktorý bol hlavným celebrantom anticipovanej svätej omše pri príležitosti sviatku sv. Cyrila a Metoda, slovanských vierozvestov a našich národných patrónov a spolupatrónov Európy.

Svätej omše sa zúčastnili aj ďalší vzácni hostia. Benediktínsky opát kláštora vo Farnborough Dom Cuthbert Brogan, benediktínsky mních z toho istého kláštora Dom Michal Vician (Slovák), saleziánski kňazi o. Ján Fabián a o. Peter Pagáč. Ďalšími hosťami bol kňaz košickej arcidiecézy dp. Peter Kuriško a kňaz spoločenstva Diela Ježiša Veľkňaza Páter Karol Mikloško z Ríma.

Spoločne slávili liturgiu svätej omše v anglickom i slovenskom jazyku doprevádzaní domácim spevokolom a inštrumentalistami. Svätú omšu obohatili aj slovenskými tradíciami. Prinesenie obetných darov bolo v prevedení členov misie, ktorí priniesli arcibiskupovi dary v slovenských krojoch.

Svätá omša bola zároveň aj predstavením našej silnej viery a cyrilometodských tradícii v spolupráci s Veľvyslanectvom SR v Londýne, Jeho Excelenciou Ľubomírom Rehákom a manželkou Danou, a za prítomnosti mnohých zástupcov zahraničných členov diplomatického zboru v Londýne na najvyššej úrovni – veľvyslancov, či 1. tajomníkov ambasád (Cyprus, Bosna a Hercegovina, Grécko, Lotyšsko, Macedónsko, Gruzínsko). Liturgie svätej omše sa zúčastnil aj bývalý anglický veľvyslanec na Slovensku.

Po skončení slávnostnej bohoslužby sa všetci stretli na spoločnej recepcii v priestoroch Pastoračného centra SCM. Bohoslužba bola dôstojnou oslavou našich Otcov vo viere, sv. Cyrila a Metoda. Poďakovaním za ich odhodlanie a vernosť božiemu povolaniu a poslaniu.

Tento spoločne strávený a posvätený čas bol aj pripomenutím súčasnej zodpovednosti každého jednotlivca našej krajiny, jej predstaviteľov ako aj občanov, za hlásanie Pravdy, Milosrdenstva a Múdrosti, pri príležitosti začiatku Predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie.

foto zo slávnosti

Odpoveď