Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

Porazili sme futbalový výber Brazílie !

P1370608Ideálne počasie nás v sobotu 28. septembra 2013 privítalo vo Westway Sport Centre. Akousi predzvesťou pre uskutočnenie veľkého podujatia vo Westminster Catherdral Hall s názvom The Mission, ktoré sa uskutoční 5.októbra 2013, bolo futbalové stretnutie medzi výberom Slovenskej katolíckej misie a Katolíckou misiou Brazílie. Uskutočnilo sa v rámci Roka viery a Roka sv. Cyrila a Metoda.

Slovanskí vierozvestovia prišli k nám na naše územie, aby priblížili kresťanskú vieru ľuďom. Robili to spôsobom vtedajšej doby. Spev, hudba, tanec, divadlo sú vynikajúce prostriedky k upútaniu, zaujatiu i osloveniu.

SCM si dala za cieľ v tomto roku uskutočniť niečo, čím by si pripomenula misiu týchto bratov. My, Slováci a Česi žijúci v Londýne, sme pripravili sériu podujatí, ktorú sme nazvali príznačným názvom “Kráčame v stopách sv. Cyrila a Metoda”. I my sme vyšli za hranice, ale nestratili sme vieru, nezabudli, či nepohrdli ňou. Ba práve naopak. Preto Slovenská katolícka misia v Londýne k tomu pridala v dnešnej dobe i šport. Na priateľský futbalový zápas sme pozvali futbalový výber brazílskej katolíckej komunity. Výber na túto komunitu padol z dôvodu blížiacich sa Majstrovstiev sveta vo futbale v tejto krajine v roku 2014.

S obavou, nie však roztrasenými kolenami, sme pozerali na hráčov z krajiny “kúzelníkov a zároveň tanečníkov” s loptou.

Po úvodnom privítaní a spoločnej modlitbe, aby futbalový zápas bol oslavou Najvyššieho, a hráči i fanúšikovia aby zostali priateľmi aj po zápase :),  sa úvodného výkopu ujal správca SCM Fr Tibor, ktorý zvládol tento akt skvele :).

Neočakávaný šok priniesli prvé minúty zápasu pre oba tímy. už v 15.minúte bolo 3:0. Po polčase už bolo 5.0. Tak vskutku takýto priebeh sme neočakávali. Hráči sa vypínali k svojim vrcholným výkonom na oboch stranách. Jedna akcia striedala ďalšiu. Škoda, že tribúny odzrkadľovali stav popularity tohto športu na Slovensku, keď zívali prázdnotou. Tých 20 fanúšikov nemohlo vytvoriť takú kulisu, akú by sme očakávali. Avšak statočne povzbudzovali a odmenou im bol nádherný zápas.

Záverečný hvizd rozhodcu ukončil toto súperenie neuveriteľným, priam hokejovým výsledkom 8:1. Tí, ktorí sa na konci radovali, boli chlapci zo SCM. Po stretnutí si všetci podali ruky a každá komunita obdržala Pamätný list na toto vôbec historicky prvé futbalové stretnutie katolíckych komunít v Londýne. Sme radi, že sme boli toho úspešnými dejateľmi a organizátormi.

Tento výsledok by mohol byť povzbudením pre našu futbalovú reprezentciu Slovenska – sme schopní poraziť aj mužstvo z krajiny MS. Veľa nechýbalo a možno takého futbalového kanára by si “kanárici” z Brazílie odniesli od nás domov.

Výsledok je potešujúci, nie však rozhodujúci. Dôležité je, že sme nadviazali kontakt a zblížili sa navzájom. A tak môže začať aj naša misia v oblasti viery. Avšak vzájomná, rovnako obohacujúca obe strany. Misia, ktorá bude odpoveďou na lásku Toho, ktorý nás povolal k bytiu. A my sme chceli týmto spôsobom na ňu odpovedať a pozvať k nej. Spoznať tiež inú kultúru, v ktorej ľudia poznajú a poznávajú Krista, milujú ho a naplňajú Jeho odkaz: Millujte sa navzájom. A to sme naplnili do bodky.

Unavení, ale spokojní a šťastní, sme oslávili dobrý zápas aj pivkom, ktoré rovnako chutilo obom stranám :).

Touto cestou sa patrí poďakovať aj realizátorom tohto podujatia, najmä Ľubomírovi Marčekovi za organizáciu podujatia, zabezpečenie ihriska, dresov a rozhodcu, ďalej Aťke Ďuristovej za osobnú podporu podujatia návštevou tejto komunity a zabezpečenie prekladov plagátov do 3 jazykov, Gabrielovi Gunšovi a Lackovi Szántaiovi za plagáty.

Vďaka patrí aj obchodu Halušky, ktorý nás sponzoroval pri tomto podujatí nápojmi a Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorý podporil náš projekt finančnou dotáciou.

Tešíme sa na odvetu, na ktorú nás súper prisľúbil pozvať.

Odpoveď