Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

Slovenská katolícka misia v Londýne na OMŠI MIGRANTOV vo westminsterskej katedrále 6.5.2013

Migrants Mass 2013 (118)Prvý májový pondelok vo Veľkej Británii býva tradične dňom pracovného pokoja. Vo Westminsterskej katedrále v Londýne sa v tento deň zaužíval zvyk poriadať svätú omšu s účasťou všetkých etnických skupín, ktoré žijú v Londýne a patria ku Katolíckej cirkvi. Svätá omša s náležitým názvom “Omša migrantov” sa slávi v tomto čase kvôli spomienke na sv. Jozefa – patróna pracujúcich.

Tohtoročná “Omša migrantov” bola výnimočná najmä pre Slovákov. Pri príležitosti 1150-teho výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda dostala Slovenská katolícka misia v Londýne príležitosť niesť obetné dary a spievať počas liturgie. V sprievode na obetovanie niesli farníci misie, oblečení v krojoch, predmety príznačné pre slovenský národ: chlieb a soľ, obraz Sedembolestnej Panny Márie, plagát s obrazom sv. Cyrila a Metoda, slovenskú vlajku a napokon aj erb misie. Sprievod bol sprevádzaný spevom mládežníckeho spevokolu, ktorý zaspieval modlitbu Otče náš v cirkevnoslovančine.

Po svätej omši sa na námestí pred katedrálou Slováci pustili do tanca a spevu, ponúkajúc ostatných koláčmi a pagáčmi.

K veselému zástupu sa pridal aj westminsterský arcibiskup Vincent Nichols. Srdečne poďakoval všetkým prítomným za obohatenie liturgie a vyjadril spokojnosť, uznanie a radosť s účasťou Slovenskej katolíckej misie.

Odpoveď