Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

Krajania v Londýne počas olympiády usporiadali 24-hodinový modlitebný maratón

Slováci a Češi zo Slovenskej katolíckej misie v Londýne počas letných olympijských hier “bežali” svoj vlastný maratón – deň a noc prosieb za celý svet, za jednotlivcov a ďalšie úmysly. Non-stop 24-hodinový modlitebný maratón sa uskutočnil od piatku 10. augusta do soboty 11. augusta v katolíckom kostole  Our Lady of La Salette and St. Joseph diecézy Southwark, ktorý je zároveň sídlom Slovenskej katolíckej misie v Londýne.

Témou maratónu bol Žalm 139, 17-18: “Bože, aké vzácne sú pre mňa tvoje myšlienky a ich počet aký je obrovský. Keby som ich všetky chcel porátať, je ich viac ako zŕn piesku.“

„Keď sme sa modlili za maratón, boli sme inšpirovaní práve týmto žalmom. Cieľom tohto modlitbového maratónu je objaviť, ako o nás zmýšľa Pán. Počet myšlienok, ktoré nám totiž venuje, je viac ako zrniek piesku na morskom brehu. Tí, ktorí sa zapojili do tohto maratónu, prijali Božie pozvanie lepšie ho spoznať a prostredníctvom poznania Boha, svojho Stvoriteľa, poznať seba,“ povedala o maratónu jeho hlavná koordinátorka Andrea Ďuristová.

Duchovná udalosť bola usporiadaná spolu s anglickými farnosťami a program prebiehal v slovenčine aj angličtine. Podujatie sa uskutočnilo v rámci súboru podujatí “Žijeme OH”, ktoré Slovenská katolícka misia v Londýne počas olympiády organizovala.

Modlitebný maratón bol vrcholom našich snáh prežiť olympiádu s krajanmi spoločne a v duchu posilnenia viery a duchovného povzbudenia. Mal byť objavením, ako veľmi nás miluje náš Pán a ako úžasne o nás zmýšľa,” povedal kňaz krajanskej farnosti otec Tibor Borovský.

Veriaci mohli okrem osobných a spoločných modlitieb zažiť duchovnú prednášku, premietanie duchovného filmu, modlitby Taizé, ranné a polnočné chvály a tri sväté omše. Počas maratónu sa mohli tiež vyspovedať.

V kostole boli v rámci maratónu vytvorené tri modlitebné sekcie: modlitby za svet, za osobný svet a za teba. Prosby aj poďakovanie veriacich napísané na papierikoch potom boli pri svätej omši nesené ako obetný dar.

Tieto sekcie mali ilustrovať prepojenie toho, že čo sa deje vo svete, má vplyv na mňa osobne a na môj malý svet. A naopak to, že moje pôsobenie na môj malý svet má potom vplyv aj na celý svet,” vysvetlila Andrea Ďuristová.

V Modlitbách za svet boli v bočnej kaplnke prezentované pápežove modlitebné úmysly na každý mesiac, mapa sveta s konkrétnymi modlitbami za svetadiely a ich problémy (napr. za Čínu a jej politiku jedného dieťaťa) a mapa s modlitbami za Veľkú Britániu, Slovensko a Českú republiku. Účastníci maratónu mohli tiež pridávať na nástenku svoje modlitby za konkrétne štáty.

Sekcia Modlitby za osobný svet bola venovaná rôznym oblastiam našich životov – manželstvo, rodina, priatelia, duchovné povolania apod. Pavučina s modlitbami za blúdiacich, neveriacich alebo zapletených v okultizme symbolizovala sieť pochybností a omylov, v ktorých sú títo ľudia zamotaní.

Vyvrcholením modlitebného priestoru bola sekcia na chóre Modlitby za teba, ktorá bola vytvorená ako miesto k osobnej komunikácii s Bohom. K tomu mali veriacim pomáhať aj Biblie alebo úryvky z knihy Ricka Warrena “The Purpose Driven Life” (Život s jasným cieľom). Dominantou priestoru bol tiež stan pre stretnutie s Bohom v intimite a zrkadlová sieň, ktorá mala pomôcť uvedomiť si, ako nádherne nás Boh stvoril. Veriaci dostali ako pripomienku tohto malé zrkadielko s Žalmom 139,14 („Chválim ťa, že si ma utvoril tak zázračne; všetky tvoje diela sú hodny obdivu a ja to veľmi dobre viem.“)

Autor textu: Pavlína Zapalačová

Foto: Pavlína Zapalačová a Tibor Borovský

Odpoveď