Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

60. výročie Akcie ” R” , v STV.

V rámci spomienkového stretnutia „Vernosť ako prejav lásky“, ktoré sa uskutoční pri príležitosti 60. výročia násilnej likvidácie ženských kláštorov v bývalom Československu, Slovenská televízia odvysiela priamy prenos Ďakovnej svätej omše z Kaplnky Kňazského seminára Františka Xaverského v Badíne v nedeľu 29. augusta 2010 o 10:00 hod. na Dvojke STV. Hlavným celebrantom slávnosti bude Mons. Rudolf Baláž, banskobystrický biskup. Na bohoslužbe sa zúčastnia i rehoľné sestry, ktoré v roku 1950 likvidáciu kláštorov prežili na vlastnej koži. Podujatie je spomienkou, ale najmä poďakovaním všetkým sestrám za ich pevnú vieru a odvahu zostať verné svojmu poslaniu napriek prenasledovaniu.

Tematika zrušenia ženských rehôľ bude rezonovať i v dokumentárnom film s názvom Pilátova amnestia, ktorý nasleduje hneď po skončení bohoslužby 29.8.2010 o 11:35 hod.na STV 2. Obsahuje autentické svedectvá a spomienky rehoľníčok na vyvážanie zo svojich kláštorov a následné vyhnanstvo, v ktorom boli nútené za neľudských podmienok vykonávať práce v poľnohospodárstve alebo textilnom priemysle. Dokument scenáristky sr. Márie Greškovičovej SSpS a režisérky sr. Ivy Kúšikovej SSpS je z produkcie Konferencie vyšších predstavených ženských rehôľ na Slovensku .

Prvý otvorený zásah komunistickej moci proti ženským reholiam v bývalom Československu sa uskutočnil v priebehu 28. až 31. augusta 1950 pod názvom “Akcia R” – rehoľníčky. Do konca roka 1950 komunisti vyviezli 1996 sestier do 17 sústreďovacích kláštorov. Niektoré z nich obžalovali z velezrady a rozvracania republiky a neoprávnene vo vykonštruovaných procesoch osúdili na desiatky rokov väzenia, stratu občianskych práv a odňatie majetku. V 50-tych rokoch celkovo odsúdili 88 sestier na 311 rokov a 11 meisacov väzenia. Postupná likvidácia ženských kláštorov prebiehala až do roku 1952.

Odpoveď