Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

Prvý piatok v mesiaci

Prax prvopiatkových svätých prijímaní v Katolíckej cirkvi má svoj základ v prisľúbení, ktoré dal Pán Ježiš Kristus svätej Margite Márii Alacoque (*1647,+1690). Svätá Margita žila v kláštore vo francúzskom meste Paray le Monial. V júni 1674, keď kľačala pred vystavenou Oltárnou sviatosťou, zjavil sa jej Pán Ježiš s piatimi ranami a povedal jej: „Sľubujem ti, že moja všemohúca láska z nesmierného milosrdenstva môjho Srdca všetkým, ktorí pristúpia k svätému prijímaniu na prvé piatky deväť mesiacov po sebe, dá milosť pokánia na konci života, že nezomrú v mojej nemilosti, ani bez prijatia potrebných sviatostí a moje Srdce im bude bezpečným útočišťom v hodine smrti.” 

Prečo práve piatok?

1. Piatok je požehnaný deň, v ktorom Pán Ježiš podstúpil smrť na kríži a uskutočnil vykúpenie ľudstva.

2. V piatok od Ježiša dostal milosť a odpustenie kajúci zločinec na kríži. V tento deň Ježiš podobne i všetkým ľuďom otvára poklady milosti a spásy.

3. V piatok vojak kopijou prebodol a otvoril Ježišovo Srdce, aby v ňom každý ochotný hriešnik našiel zdroj milosti a milosrdenstva.

4. Cirkev na pamiatku Ježišovho umučenia ustanovila piatok za deň pokánia. Vyzýva veriacich, aby v tento deň Ježišovej vrcholnej lásky k nám a obety jeho života preukazovali mu svoju lásku nejakou obetou. A sväté prijímanie vo všedný deň si tiež vyžaduje obetu.

5. Na prvý piatok mesiaca Ježiš obdaril svätú Margitu najväčšími dôkazmi milosti a zjaveniami, požiadal ju, aby sa v tento deň uctievalo jeho Srdce a výslovne sľúbil vyliatie svojich hojných milostí na prvý piatok vo svojom veľkom prisľúbení. Cirkev vyzýva veriacich, aby v tento deň preukazovali osobitnú úctu Ježišovmu Srdcu a aby pristupovali k svätému prijímaniu.

6. Na pamiatku piatkovej Kristovej obety na kríži sa koná nekrvavá obeta svätej omše po celej zemi.

Svätá omša našej londýnskej Misie spojená s adoráciou Oltárnej sviatosti na prvý piatok 04.09.2009 bude v kostole na 14 Melior St, London SE1 3QP, o 19.00 (spoločne s miestnou anglickou farnosťou). Pozývame!

http://www.youtube.com/watch?v=T7cYHMvwqOA&feature=related

Odpoveď