Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

24. máj = Slávnosť Nanebovstúpenia Pána & 7. veľkonočná nedeľa

Nanebovstúpenie Pána

Prvé čítanie: Sk 1,1–11;

Žalm: Ž 47,2–3. 6–7. 8–9, Refrén žalmu: Pán vystupuje do neba za hlaholu poľnice;

Druhé čítanie:  Ef 4,1–13;

Verš pred evanjeliom: Choďte a učte všetky národy, hovorí Pán; ja som s vami po všetky dni až do skončenia sveta;

Evanjelium: Mk 16,15–20:

A povedal im: „Choďte do celého sveta a hlásajte evanjelium všetkému stvoreniu. Kto uverí a dá sa pokrstiť, bude spasený; ale kto neuverí, bude odsúdený. A tých, čo uveria, budú sprevádzať tieto znamenia: v mojom mene budú vyháňať zlých duchov, budú hovoriť novými jazykmi, hady budú brať do rúk, a ak niečo smrtonosné vypijú, neuškodí im; na chorých budú vkladať ruky a tí ozdravejú.“ Keď im to Pán Ježiš povedal, vzatý bol do neba a zasadol po pravici Boha. Oni sa rozišli a všade kázali. Pán im pomáhal a ich slová potvrdzoval znameniami, ktoré ich sprevádzali.

Meditácia
Dnes je skutočne veľký deň. Pán Ježiš Kristus, Víťaz, vystupuje do neba! Vracia sa k Otcovi a berie si so sebou srdcia tých, ktorí ho milujú. Dokážeš si predstaviť radosť celého nebeského dvora, keď doma vítali Ježiša – statočného a udatného Kráľa slávy? Ježiš, muž bolesti, ktorý poznal toľkú slabosť; Ježiš bitý, bičovaný a zabitý; Ježiš vysmievaný, zosmiešnený a v ľudskom pohľade ne neho akoby úplne bezmocný… – dokázal svoju nevinu! V mene Božej a ľudskej lásky vstal z mŕtvych a dnes so sebou berie do večnej slávy tú istú ľudskú prirodzenosť, ktorá bola ponížená až na smrť. Tým, že to urobil, celú ľudskú prirodzenosť pozdvihol a urobil schopnou dôverného a večného spoločenstva s Bohom. Ako by sme mali sláviť tento deň? Tým, že pozdvihneme svoje srdce a hlas. Tým, že budeme ohlasovať, že brány neba sú otvorené a že sa k Bohu môžeme s dôverou blížiť. Ježiš od odchádza, aby nám pripravil miesto. Svätý Augustín povedal: “Náš Pán vystupuje do neba, nechajme s ním vystúpiť aj svoje srdce.” Sväté písmo ponúka rovnakú radu: “Ak ste teda s Kristom vstali z mŕtvych, hľadajte, čo je hore, kde Kristus sedí po pravici Boha” (Kol 3, 1 – 2). Dovoľ teda, aby ťa Pán v tento veľký a slávny deň vzal do k sebe. Neboj sa pripojiť Tvoj hlas i srdce ku všetkým anjelom a svätým v oslave, zvelebovaní a klaňaní sa Milosrdnému Bohu v šťastí po celú večnosť!
………………………………………………………
Svätý Otec označil 24. máj ako deň, kedy prosí katolíkov na celom svete, aby sa v modlitbe spojili s Cirkvou v Číne. 24. máj je Sviatkom Panny Márie Pomocnice kresťanov. Tento Sviatok bude slávený v Mariánskej svätyni Sheshan v Šanghaji (Shanghai, China) s hlbokým zasvätením a pietou.
……………………………………………………….
Nedeľu 24. mája Katolícka cirkev taktiež slávi ako Svetový deň masovokomunikačných prostriedkov. Jeho téma znie: “Nové technológie, nové vzťahy. Podporovať kultúru rešpektu, dialógu a priateľstva”.

Odpoveď