Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

Svatý Otec k mezinárodní situaci

Castel Gandolfo. Benedikt XVI. v neděli 24.8. po modlitbě Anděl Páně na nádvoří apoštolského paláce v Castel Gandolfu vyjádřil znepokojení nad mezinárodní situací:

„Mezinárodní situace zaznamenává v těchto týdnech rostoucí napětí, které mě hluboce znepokojuje. Musíme s hořkostí konstatovat nebezpečí postupného zhoršování ovzduší důvěry a spolupráce mezi národy, které by mělo charakterizovat vztahy. Jak neměřit, v současné situaci, všechnu námahu lidstva vytvářet ono vědomí, že jsme všichni „rodina národů.“ Je třeba prohloubit vědomí, že máme společný osud, který je koneckonců transcendetní (srov. Poselství k Světovému dni míru 1. ledna 2006 č.6.), abychom zažehnali návrat k nacionalistickým protikladům, jež měli tak tragické následky v jiných historických obdobích. Nedávné události v mnohých lidech oslabily důvěru v to, že podobné zkušenosti zůstaly defintivně uložené v minulosti. Avšak nesmíme se poddat pesimismu! Je spíše třeba aktivně se zasazovat, aby bylo odmítnuto pokušení čelit novým situacím starými systémy. Násilí je třeba odmítnout! Mravní síla práva, poctivá a průzračná jednání k vyřešení protikladů počínaje těmi, jež jsou vázány na územní celistvost a sebeurčení národů, věrnost danému slovu, hledání společného dobra: to jsou některé z hlavních cest, po nichž je nutno se vydat s houževnatostí a tvořivostí, aby se navázaly plodné a upřímné vztahy, aby se zajistily současné ale i budoucím generacím doby svornosti a mravního a občanského pokroku! Přeměňme tyto myšlenky a tato přání v modlitbu, aby všichni členové mezinárodního společenství a zvláště ti, kteří mají větší odpovědnost, chtěli velkodušně pracovat na obnovení pokoje a spravedlnosti.“

Odpoveď