Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

OZNAMY 3. ADVENTNÚ NEDEĽU / 13. – 20. 12. 2015 /

timthumb1. Liturgický kalendár:
Pondelok – sv. Jána z Kríža, kňaza a učiteľa Cirkvi – spomienka
Nedeľa – 4. adventná

2. Sv. omše tento týždeň:
Streda – 7.30 pm
Piatok – 7.00 pm (anglicky)
Nedeľa – 1.00 pm a 7.30 pm

3. Dnes sa na katedrálach, bazilikách a určených chrámoch otvoria sväté brány milosrdenstva pri príležitosti mimoriadneho Svätého roka milosrdenstva.

 4. Rok Božieho milosrdenstva
Mimoriadne Jubileum milosrdenstva začína otvorením Svätých dverí pápežom Františkom vo Vatikáne dňa 8. decembra. Kardinál Nichols otvorí Sväté dvere na Westminsterskej katedrále počas vešpier a požehnania v nedeľu 13. decembra o 15.30 hod. Všetci ste srdečne vítaní. Tí, ktorí sa počas Jubilejného roku zúčastnia krátkej púte k Svätým dverám buď Katedrály alebo iných kostolov (Brook Green; the Italian Church, Clerkenwell; Enfield; Haverstock Hill; Hounslow; Kingsland; Lincoln’s Inn Fields; Marylebone; Soho Square; Stanmore; Waltham Cross; Our Lady’s, Welwyn Garden City; Our Lady of Willesden), môžu počas tohto Jubilea získať jubilejné odpustky pre seba a duše v očistci.
Kardinál Vincent Nichols pripravil Príručku k púťam pre Rok Milosrdenstva, ktorá objasňuje a pomáha nám zakúsiť naplno Božie milosrdenstvo. Kópie tejto brožúry nám budú poskytnuté.
Viac informácii o udalostiach počas Jubilejného roku, Svätých dverách a odpustkoch nájdete na diecéznej stránke http://rcdow.org.uk/year-of-mercy/ .
Ako nám pápež František želá “Nech je tento Svätý rok pre všetkých okamihom stretnutia sa s Božím milosrdenstvom“.

5. V nedeľu dňa 13. decembra 2015 arcibiskup Peter otvorí na katedrále Sväté dvere milosrdenstva v katedrále St Goerge´s počas svätej omše o 11.30. Okrem týchto Svätých dverí sa tiež otvoria Sväté dvere v nasledujúcich svätyniach: Our Lady & St Simon Stock, Aylesford; St Jude, Faversham; a St Augustine, Ramsgate.
Sväté dvere milosrdenstva symbolizujú otvorenie sa Božej nekonečnej lásky pre každého z nás. Každý z nás má prejsť týmito dverami milosrdenstva, čím vyjadríme našu túžbu zažiť Božie milosrdenstvo v našich životoch a zároveň aj naše odhodlanie prejavovať Božie milosrdenstvo druhým.

6. Upratovanie kostola pred vianočnými sviatkami sa uskutoční v piatok večer po svätej omši, ktorá je o 19.00 hod. Upratovanie začne hned po skončení o 19.30 hod.
Je vítané, ak sa zapoja aj novoprišlí do misie  .

7. Rozpis bohoslužieb počas vianočných 2015 a novoročných sviatkov 2016 – viď príloha (nástenka alebo web SCM)

8. Rozpis príležitostí pristúpiť ku sviatosti zmierenia – viď príloha (nástenka alebo web SCM)

9. Po poludňajšej sv. omši, vzadu pri soche Sedembolestnej Panny Márie, si môžete zakúpiť Vianočné pohľadnice – vytvorené kreatívnou skupinou SCM. Cena jednej pohľadnice je 50 centov.

10. Rovnako chcem poďakovať každému, kto pomohol a podporil chod a činnosť Slovenskej katolíckej misie v Londýne. Vďaka VÁM, VAŠEJ obetavosti, ZRIEKNUTIU SA SVOJICH VÝHOD A DOBRODENÍ pre seba, vďaka PRIAZNI A NÁKLONNOSTI, KTORÚ V SEBE NOSÍTE A DAROM, ktoré ste preukázali SCM, môžeme tu dnes byť všetci a spoločne vo viere sláviť advent i vianočné sviatky. A nielen sviatky, ale denne prežívať tajomnú púť a dary lásky. Vďaka vám je možné poslúžiť tým, ktorí to potrebujú, žiadajú a obracajú sa na Cirkev a kňaza.
Vaše mená nie sú v zozname ocenených diplomami alebo medailami alebo vecnými darmi, či šekmi. Práve VY ste tí, ktorí pre všetkých – neznalých, ľahostajných pohodlných, či povrchných, ale aj stratených, blúdiacich, či duchovne mŕtvych, vytvárajú podmienky, aby mohli poznať, naučiť sa zodpovednosti, stať sa činnými, aktávnymi, aby sa mohli nájsť, vrátiť, ožiť.
„…… lebo tento tvoj brat bol mŕtvy a ožil, bol stratený a našiel sa“…..
Bože, štedro požehnaj a obdar svojou milosťou každého, kto i takýmto spôsobom preukázal vieru a dôveru v Teba!

11. V nedeľu 6. decembra 2015 navštívil našu misiu aj sv. Mikuláš. Po úvodnej scénke, ktorou nám sv. Mikuláš spolu so svojou družinou – anjelmi, kupcom a ďalšími pomocníkmi – pomohli na chviľu vstúpiť do života, ktorý sa mnohokrát uskutočňuje v rôznych variáciách aj teraz. Života, kde predovšetkým vládne dobrota a ochota. Života spolupodieľať sa a nebyť len divákom.
Bolo že to radosti v očiach detí – a určite v niektorých prípadoch aj strachu – z nepoznaného, keď sv. Mikuláš spolu s anjelmi odovzdávali darčeky. Darčeky, ktoré mnohokrát v detských očiach znamenajú oveľa viac ako si dokážeme predstaviť. Neváhajme teda našim‎ deťom sprostredkúvať Krista aj v takýchto veciach. Učme ich a vychovávajme dať prijať, ale aj dar dať, aby aj budúce generácie poznali ten pocit nekonečnej lásky. Lásky, ktorá sa skrýva aj v tých najmenších a najjednoduchších veciach.

12. Spolu s obdarovaním detí sa v našej misii uskutočnil aj fundraising. A čo to vlastne je? Fundraising ako taký znamená zvyšovanie či budovanie fondu, resp. finančného obnosu, určeného k určitému konkrétnemu cieľu. Po prvýkrát sme ho mohli zažiť aj v našej misii. Je to jedna z možností ako Slovenská katolícka misia, ako nezisková organizácia, môže získať finančné prostriedky na podporu svojej činnosti a prevádzky.
SCM sa nechala inšpirovať sv. Mikulášom. Človekom, biskupom, s veľkým srdcom, obľúbeným medzi ľuďmi pre svoju dobrotu, ochotu a štedrosť. Dobré skutky konal pred svojou smrťou a rovnako aj po nej. Aj v dnešnej dobe inšpiruje mnohých ľudí, ktorí v jeho sviatok neváhaju siahnuť hlboko do vrecka, aby obdarovali nielen svojich blizkych, ale mnohokrát aj úplne neznámych.
Drahí priatelia, minulú nedeľu sa práve vďaka Vám podarilo vyzbierať 376,48 GBP.
Ako sme oznamovali, 30% z celkovej získanej sumy, teda v tomto prípade 113 GBP, odošleme na Slovenskú katolícku charitu so sídlom v Bratislave. Veríme, že aj tento malý Mikulášsky darček pomôže rozjasníť tváre ľudí, ku ktorým poputuje. Nebojme sa byť štedrí, nebojme sa zaloviť v naších dušiach a pomáhať všade tam, kde našu pomoc potrebujú.
Nech náš nebeský Otec odmení všetkých, ktorí neváhali a zapojili sa do tohto projektu svojím finančným darom.
Súčasťou fundraisingu bolo aj vyžrebovanie mien troch výhercov, pre ktorých sv. Mikuláš zanechal darček:
1. miesto – spiatočná letenka do Ríma – Michal Rusnák
2. miesto – 2x lístky na Cirque du Soleil – Zuzana Kebísková
3. miesto – 2x lístky London Eye – Mária Ambruchová

13. Dňa 16. decembra 2015 bude v stredu pred sv. omšou od 18.30 hod. vyložená sviatosť Oltárna k tichej adorácii. Aj my sa pripojíme touto adoráciíou k začiaktu Roka milosrdenstva vyhláseného sv. Otcom, pápežom Frantiskom na tento liturgický rok.
Príď si, priateľu, odpočinúť a stretnúť sa s Kristom v tichom a otvorenom rozhovore.

14. Kika a jej spoločenstvo ťa pozýva na Večer modlitieb chvál. Ďalšie stretnutie bude v kostole SCM na 14 Melior Street dňa 16. decembra 2015 a začne hneď po skončení svätej omše, ktorá je o 19:30. Program bude približne 45 min. Príď chváliť našho Otca v spoločenstve. Tešíme sa na teba!

15. Od 1. adventnej nedele roku 2014 je spustená registrácia členov misie. Prečo je vhodné, správne a potrebné sa registrovať, sa môžete dočítať na webstránke SCM alebo v letáku SCM, ktorý je priložený v obálke. Registrovať sa môžete online cez webstránku SCM alebo prostredníctvom registračných formulárov, ktoré sú v obálkach na stolíku vzadu v kostole.
O radu pri vyplňovaní sa môžete obrátiť na členov Finančnej komisie Farskej rady (Jarka Antoničová, Mirka Hanáková, Jožko Pavúk).
Odovzdať vyplnené formuláre je možno iba týmto členom Farskej rady!!!!

16. Milodary poskytnuté SCM za predchádzajúcu nedeľu (06.12.) boli v sume 542,- GBP. Všetkým prispievateľom a dobrodincom patrí poďakovanie za podporu misie.
Každú prvú nedeľu v mesiaci o 13.00 hod. sa za nich slúži svätá omša.

Fr Tibor Borovský
duchovný správca SCM
Slovakian Chaplain of SCM

 

Odpoveď