Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

Aká bola duchovná obnova s o. Mariánom Kuffom, marec 2015

Marián Kuffa v SCM London, marec 2015

Cez víkend 21. a 22. marca sa v našej misii uskutočnila predveľkonočná duchovná obnova s otcom Mariánom Kuffom. Tento známy slovenský kňaz zo Žakoviec, ktorý sa dlhodobo venuje ľuďom na okraji spoločnosti, na svojich londýnskych prednáškach zaplnil náš kostol takmer do posledného miesta (sedenia aj státia).

Že je otec Marián charizmatický a vtipný vyprávač, sme mnohí vďaka hlasovým a videovým záznamom jeho prednášok a kázaní zo Slovenska už vedeli. Ani na britskej pôde “nesklamal.” Svojimi príbehmi zo života, mnohokrát drsnými, svojmu “publiku” daroval smiech, ale nakoniec aj múdre zamyslenie. Príkladom za všetky nech je jeho rozprávanie o jeho vlastných rodičoch, vďaka ktorým ho podľa jeho slov Boh doslova pripravil na ťažkú prácu s väzňami. Rovnako tak, povedal otec Marián, sa Boh nepomýlil, keď každému z nás dal takých rodičov, podmienky, ktoré máme – aj keď nám sa to tak mnohokrát nemusí zdať.

IMG 001Po prednáškach program obnovy prebiehal klasicky: pri tichej aj hudbou sprevádzanej adorácii sme mali možnosť sa vyspovedať. A treba povedať, že záujem o pôstne vyčistenie od hriechu bol hojný – otec Marián aj traja ďalší kňazi mali počas adorácie, neskôr aj počas svätej omše, plné ruky práce. Spovedať sa potom otec Marián zaviazal až do utorka, kedy odlietal, pretože “kvôli tomu som do Londýna prišiel.”

Ako už bolo povedané, otec Marián Kuffa sa vo svojej kňazskej službe venuje hlavne ľuďom, na ktorých väčšinová spoločnosť zabúda: bezdomovcom, prostitútkam, bývalým väzňom, opusteným deťom a starým ľuďom. Žije s nimi v komunite pod Tatrami a okolím býva prezývaný “Matka Tereza v nohaviciach.” Je tiež predstaveným Inštitútu Krista Veľkňaza, ktorý si kladie za úlohu “pracovať v charitatívnej činnosti akéhokoľvek druhu, podľa potrieb trpiacich a núdznych bratov a sestier.” Ako to u otca Mariána vyzerá v praxi, môžete aspoň trošku zažiť prostredníctvom dokumentu Českej televízie z roku 2003.

Na fotografie z návštevy otca Kuffu v Londýne sa môžete pozrieť tu: sobota 21.3., nedeľa 22.3.

Videozáznamy z pútavých prednášok otca Mariána v SCM sú k dispozícii na YouTube:



 

Odpoveď