Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

Pomoc s nájdením práce a ubytovania

helpTento článok som sa rozhodla napísať po niekoľkých skúsenostiach s mailami od rôznych ľudí, ktorí ma prosili o pomoc s nájdením práce a ubytovania v Londýne. Často išlo o mladých ľudí zo Slovenska, študentov zamýšľajúcich prežiť leto v Londýne a privyrobiť si nejaké korunky. My, čo žijeme v Londýne už niekoľko rokov, vieme, že nie je ľahké na takéto prosby odpovedať.  Pamätáme si totiž odyseu, ktorou sme museli prejsť, kým sme sa pretĺkli k vyhovujúcej práci.  Čarovné slovíčko “experience” bolo našou nočnou morou a aktualizovanie anglického životopisu bolo to, o čo sme sa snažili ako o veľdielo storočia. Pri spomienkach na trápenie sa s porozumením angličtiny, nadľudským pracovným nasadením v niekoľkých “joboch”, na neistotu v tom, či bude zajtra práca, a na večné rozmýšľanie nad hladinou bankoviek v peňaženke, často sa nám žiada mladých nadšencov schladiť a doslova odradiť od vysnívaného cieľa.  No zároveň si uvedomujeme, že aj nás kedysi hnala rovnaká vášeň a potreby, a keby sme sa nechali znechutiť, nikdy by sme sa nestali tým, čím sme. Preto by som rada pre domácich aj zahraničných čitateľov našej stránky  zhrnula, čo je potrebné pre slušný štart a dôstojné prežitie slovenského migranta vo Veľkej Británii.

1.  Sociálne kontakty

Od súrodencov po širokú sieť priateľov, či známych z mesta a dediny, kontakty sú kľúčom k tomu, aby ste v Londýne po príchode zažili citovú istotu a spolupatričnosť.  Naši blízki sú obyčajne ľudia, ktorí sa nám snažia všemožne pomôcť a povzbudia nás, keď máme chuť vzdať sa. Dôležitá je tu hlavne pokrvná alebo zemepisná príbuznosť.  Vaši priatelia vám môžu pomôcť s poskytnutím prechodného ubytovania a dohodením pracovnej pozície. Môžu sa za vás zaručiť pred zamestnávateľom a poskytnúť vám službu tzv. “references”, čiže odporúčania.

2. Anglický životopis

Mať životopis, vypracovaný v bezchybnej angličtine pred príchodom do Anglicka je nevyhnutné. Takzvané “CV” (Curriculum Vitae) je nutnou vstupenkou k akejkoľvek práci.  Je dôležitejšie ako diplom alebo výučný list. V životopise je, na rozdiel od slovenských zvykov, najdôležitejšia kolónka s údajmi o nadobudnutých pracovných skúsenostiach – či už brigádnických, dobrovoľníckych alebo profesionálnych. Angličanov nezaujíma ani tak, čo sme študovali ako to, čo sme naozaj skúsili robiť. Kvôli tomu je potrebné životopis koncipovať podľa toho, o akú prácu sa snažíme. Napríklad, keď chceme opatrovať deti ako Au-pair, budeme spomínať skúsenosti s akoukoľvek starostlivosťou o deti a podobne.

3. Vyhliadka na konkrétnu činnosť a materiálne vybavenie

Najväčší dobrodruhovia prichádzajú do Anglicka  s predstavou, že nejaká práca sa už nájde. Títo ľudia môžu zostať prekvapení nestálosťou a chaotickosťou Londýna a tým, ako dlho sa čaká na jednoduchý part-time. Prvé obdobie pobytu v Londýne je náročné, hlavne čo sa financií týka. Popri hľadaní práce je potrebné jesť a platiť za ubytovanie, čo sú položky vysoko presahujúce bežný slovenský príjem. Je vždy lepšie, keď nám niekto z Británie pred príchodom potvrdí, že má šancu niekde nás pracovne dosadiť.  Z toho vyplýva fakt, že pobyt v Británii musíme začať vybavovať so značným časovým predstihom, šetriť peniaze, pripravovať životopis a získavať si kontakty. Pozor na zradné agentúry, ktoré nalákajú ľudí na sľub práce a ubytovania na nechajú svojich klientov osamotených po prvom dni v cudzine!

4. Múdrosť

Napokon je tu aspekt, o ktorom si môžeme dovoliť hovoriť na našej stránke otvorene a presvedčivo. Je to aspekt viery. Pri tomto bode si môžeme všetky ostatné odmyslieť. Ak je to Božia vôľa, aby sme išli do Anglicka a pracovali tu, tak je isté, že Nebeský Otec nás v cudzej krajine nenechá bez pomoci. On je schopný vydláždiť cestičku k vhodnej práci a ubytovaniu, odstrániť bariéry jazyka a neskúsenosti. On dokáže všetko, ak my dokážeme rozlišovať jeho vôľu a poslúchať ju. Preto rada na záver znie: Modlite sa, aby ste spoznali, či vás Boh skutočne volá do Anglicka. Keď zistíte, že áno, môžete začať s prípravami. Bude to náročné, ale s Božou pomocou to zvládnete.  A keď už budete v tom Londýne, zastavte sa u nás v misii na anglický čaj!

Prihlásiť sa k RSS feed pripomienkam v tomto príspevku

Odpoveď

  1. Transfery na letiska KRAKOW PREPRAVA OSOB 0902-754-367 ponukame prepravu osob z a na letiska od 1 osoby za prijatelne ceny
    – Dlhorocna prax v preprave aupair, letiska, EU
    – Nove auta k dispozicii 7 aut 4+1 / 6+1 / 8+1 – tranzit / 16+1 – minibus
    – Poistenie osob, sposobilost TAXI
    – Kazde auto vybavene GPS
    – Vyzdvihnutie priamo na Vami zadanej adrese
    Preprava na letiska / Krakow Cracow Balice / Katowice Pryzowice / Warszawa Warsaw Chopin Airport /
    Wien Schwechat / Budapest Ferihegy
    Polsko Slovensko preprava osob / airport transfer

Odpoveď