Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

Hrali sme divadlo o sv. Cyrilovi a Metodovi

Ensemble-150x150Naše avízované dve predstavenia prvej časti hry o sv. Cyrilovi a Metodovi, označenej názvom Mučeníci Slova I, sa stali skutočnosťou v kostole Slovenskej katolíckej misie  (14 Melior Street, SE1 3QP) v dňoch 15. júna – v sobotu o 20:00
a 16. júna – v nedeľu o 15.00. Na prekvapenie tvorcov, prvá časť histórie pôsobenia našich vierozvestcov, hoci skondenzovaná na kľúčové udalosti, trvala takmer dve hodiny bez prestávky. Na prekvapenie divákov, tento nie krátky čas divadelného predstavenia bol nabitý pestrou škálou podnetov od komických scén, vtipných výrokov, momentov, cez veselé, ale aj meditatívne viachlasné piesne až po akčný pohyb hercov po celom priestore kostola, a v neposlednom rade aj priame herecké zapojenie divákov. Počas predstavenia sme mohli pozorovať zaujaté a rozosmiate tváre obecenstva. Po pôsobivej smrti Konštantína Cyrila, ktorá uzatvárala predstavovaný prvý diel hry, nás všetci odmenili búrlivým potleskom. Za túto výrečnú a povzbudivú odmenu chceme aj prostredníctvom tohto článku divákom úprimne poďakovať a opäť  im prisľúbiť kompletnú verziu “Mučeníkov Slova”, ktorá sa na divadelné dosky, či lepšie povedané divadelný mramor dostane koncom septembra 2013.

Skúšanie druhej časti “Mučeníkov Slova” začne v auguste.  Do tejto fázy sa môžu zapojiť aj noví ochotníci, preto vyzývame všetkých, ktorých prvé predstavenia nadchli a prebudili v nich túžbu hrať, aby sa neváhali ozvať na telefónne číslo 077 247 117 48 (Juliana). Prijímame všetkých so zapáleným srdcom pre divadlo!

V prvej časti “Mučeníkov Slova” vystupovali ochotníci: Marek Chomist, Ferko Krafčík, Slavomír Švec, Marián Dubiak, Slavomír Senk, Jozef Greňa, Janka Kmeč Koščová, Milka Nagyová a po slovensky hrajúca anglická ochotníčka Rebbeca Heans. Hru napísala a režírovala Juliana Sersenová. Kostýmy ušila Anka Markusová a zvuk počas predstavenia púšťal Edo Štefina.

Všetkým patrí rovnakou mierou “Pán Boh zaplať”!

Pozrite si niekoľko fotiek z predstavenia, a pokiaľ máte bližší záujem o divadlo, môžete nás vyhľadať na Facebooku pod názvom Spirit Theatre.

Odpoveď