Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

Svätá omša za účasti paralympionikov v SCM a vztýčenie slovenskej vlajky v olympijskej dedine 26.8.2012

Ešte pred oficiálnym uvítaním veľvyslancom SR v paralympijskej dedine na Stratforde slovenských paralympionikov privítali krajania pri bohoslužbe v kostole Slovenskej katolíckej misie v Londýne (SCM). Slováci žijúci vo Veľkej Británii sa tak zoznámili s reprezentantmi svojej krajiny na XIV. paralympijských hrách a paralympionici dostali zasa pre svoje športové počínanie “oficiálne” požehnanie.

Desať športovcov (na vozíčkoch) a 15 členov doprovodného a realizačného tímu, z celkovej výpravy pozostávajúcej dohromady zo 72 členov, sa ponáhľali zo svojich tréningov, aby sa mohli zúčastniť slávnostnej omše o 13.00 hod v anglickom kostole Our Lady of La Salette and St. Joseph. Stretnutie bolo podľa ohlasov milé pre obe strany a zvlášť krajania prejavili veľký záujem paralympionikov spoznať.

Je nám cťou, že sa s vami môžeme podieľať o našu radosť zo športu a ďakujeme za lásku, ktorú sme tu cítili. Budete naším motorom pri paralympiáde, našli sme tu silu a podporu,” povedal po omši pri predstavovaní športovcov predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš. Pripomenul tiež, že tohtoročné paralympijské hry sa v Londýne vracajú do miest svojho zrodu z roku 1948.

Keď som prišla do vášho kostola, vstúpila som domov. Bolo to prvé miesto v Londýne, kde som dostala energiu,” zdôverila vedúca realizačného tímu Ľubica Nemečková.

Na mieste na to viac než vhodnom Ján Riapoš pripomenul, aké je dôležité nestrácať nádej. “Keď ma v roku 1993 mikrospánok pri nehode upútal na vozík a päť mesiacov som nemohol ani hýbať rukami, prosil som Boha, aby mi dal ešte jednu šancu. Dostal som potom možnosť prežiť naozaj veľa, a preto môžem povedať, aby sme nikdy nepodliehali negativizmu a nestrácali vieru. Keby mi niekto vtedy pri mojom stave povedal, že vyhrám v Atlante v roku 2004 na paralympiáde 1. miesto v stolnom tenise, neveril by som mu.

Paralympijský tím sa tvoril podľa slov jeho predsedu celé 4 roky a pre účasť na hrách museli jeho členovia prejsť náročnými kritériami. Na tohtoročnej paralympiáde nakoniec bude v 9 odvetviach súťažiť 34 slovenských športovcov. Za najsilnejších kandidátov sú považovaní stolní tenisti. Tí priviezli domov v roku 2008 z Pekingu 4 z celkových 6 medailí pre Slovensko – 1 zlato, 2 striebra a 1 bronz.

Naši tenisti mi sľúbili tento rok na paralympiáde najmenej 2 medaily a ja v tomto chráme hovorím: ´Ja ich chcem,´” povedala v kostole s úsmevom Ľubica Nemečková.

Ak tieto úspechy prinesie napríklad modlitba požehnania sv. Františka, ktorú športovcom misia venovala, ukážu budúce dni. Okrem nej si paralympionici zo slovenskej misie odniesli zrkadielko so Žalmom 139,14 z modlitebného maratónu a ďalšie pozornosti.

Po neformálnych rozhovoroch s krajanmi a pohostení boli členovia organizačného tímu SCM pre podujatia PH v SCM pozvaní na vztýčenie vlajky v paralympijskej dedine a prehliadku ubytovacích priestorov paralympionikov. Podujatia sa zúčastnil veľvyslanec SR Miroslav Wlachovský, plk. Ing. Vladimír Samek – pridelenec obrany a vedúci Úradu pridelenca obrany SR v UK, konzulka p. Zuzana Chudá, p. Ing. Kamil Kmeč, koordinátor podujatí projektu Žijeme OH a PH v SCM,  a ďalší hostia zo SCM a veľvyslanectva SR.

Odpoveď