Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

OZNAMY NA 4.VEĽKONOČNÚ NEDEĽU / 29. 4. – 6. 5. 2012 /

1.    Liturgický kalendár:
Utorok – sv. Jozefa, robotníka – spomienka
Streda – sv. Atanáza, biskupa a učiteľa Cirkvi – spomienka
Štvrtok – sv. Filipa a Jakuba, apoštolov – sviatok

2.    Sv. omše tento týždeň ako zvyčajne:
Utorok – 7.30 pm
Streda – 7.30 pm
Piatok – 7.00 pm (v anglickom jazyku spolu s anglickou farnosťou)
a po sv. omši poklona pred vyloženou sviatosťou Oltárnou
Nedeľa – 1.00 a 7.30 pm

3.    V utorok našu misiu navštívi duchovný správca SKM v Bruseli dp. Ľubomír Fabčin. V utorok bude pridaná sv. omša o 7.30 pm., kde budeme spoločne sláviť Eucharistiu. Srdečne vás pozývam na stretnutie, na ktorom je možné sa pýtať na život v Slovenskej katolíckej misie v inej krajine.

4.    Budúcu nedeľu 6.5.2012 navštívi našu misiu dp. Doc. Štefan Mordel, farár vo Vysokých Tatrách, ktorý bude celebrovať poludňajšiu svätú omšu. Po svätej omši bude mať prednášku o 15.00 hod. o cirkevnom otcovi sv. Cypriánovi. Srdečne vás na túto svätú omšu a prednášku pozývam.

5.    Budúcu nedeľu 6.5.2012 je vo westminsterkej katedrále po prvýkrát vo Veľkej Británii o 6.30pm koncert Sixtínskeho chrámového zboru. Srdečne vás na tento koncert pozývame. Vstup voľný.

6.    Vo Westminsterskej katedrále bude v pondelok o 10.30am sv. omša pre migrantov (Mass for Migrants), na ktorú vás pozývam a ktorej by bolo vhodné sa zúčastniť.

7.    Život našej misie sa deje a odohráva nielen v rovine duchovnej, sviatostnej a liturgickej, ale aj v rovine zabezpečenia jej potrieb – zabezpečenia personálneho (kostolník, aranžér, príprava k sviatostiam, administratíva, upratovanie), materiálneho (sviece, hostie, ornáty, knihy, ozvučenie, projektor, programy softwaru, PC, tlačiareň, tonery, xerox papier, čistiace prostriedky, poháre a potraviny do minikaviarne a čajovne, vybavenie kuchyne, nábytok atď) a finančného (náklady na prevádzku misie – prenájom priestorov,  platby za komunikačné prostriedky – telefón, internet, ďalej doprava, podpora kňazov vypomáhajúcich v misii, ap.)
Ďakujem všetkým, ktorí podporujú túto činnosť misie, bez ktorej by nebolo možné existovať. Stále však fungujeme v rovine provizória.

V Anglicku je odluka Cirkvi od štátu. Činnosť misie nie je podporovaná zo žiadnych iných zdrojov, iba príjmom zo zbierok. Zmluva uzavretá medzi diecézou Westminster a SCM hovorí, že náklady na prevádzku celej misie má znášať SCM – plat kňaza, prevádzkové náklady, odvody do diecézy za právnu ochranu ap., čo v tomto čase nie je realitou a bolo nám doposiaľ tolerované. Po opakovanom upozornení wesminsterským biskupom bude potrebné prejsť na systém, ktorý zabezpečí plnú samostatnosť, nezávislosť a funkčnosť misie prv, ako by malo byť naznačené, že misia nebude môcť pokračovať vo svojej činnosti.

Je pripravovaný program pre nastávajúce Olympijské hry v Londýne, na ktorý bude potrebné získať nových ľudí. Program bude predstavený v najbližších dňoch. Bola podaná žiadosť o získanie dotácie na projekt pre programy spojené s Olympijskými hrami, ktoré majú zároveň poslúžiť na rozvoj a rozbeh plnej činnosti misie. Tú však v ďalšom pokračovaní bude treba zabezpečiť po všetkých stránkach nami samými.

Rovnako sa rokuje o získaní ďalších priestorov, ktoré by mali poslúžiť činnosti misie – kancelária pre SCM (pre prijímanie stránok, archív písomností, komunikačné centrum) a pre ostatnú činnosť misie (prednášky, duchovné obnovy, duchovné rozhovory, prípravy k sviatostiam katechumenov a prvoprijímajúcich detí, pre prácu rodín s deťmi, nácviky spevokolu, stretnutia krajanov po svätej omši a pri iných príležitostiach pre spoločné prežívanie času atď).

V tejto chvíli je potrebné pre činnosť misie získať človeka so znalosťou účtovníctva. Ak je medzi nami niekto, kto ovláda účtovníctvo podľa anglických zákonov, alebo niekoho takého poznáte, prosím, keby sa ohlásil alebo to dajte vedieť správcovi misie.

Fr Tibor Borovský
duchovný otec SCM
Parish Priest of SCM

Odpoveď