Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

Mladí Slováci v Británii svojej krajine rozhodne hanbu nerobia (EÚ)

V rámci seriálu o krajinách Európskej únie, ktorý pripravujeme v spolupráci s Informačným centrom Úradu vlády, sa dnes pozrieme do Veľkej Británie, ktorá je pre Slovákov stále atraktívna. Mnohí tam odchádzajú za prácou, prípadne štúdiom. Podľa oficiálnych štatistík ich v tejto krajine žije 50 tisíc, no pravdepodobne to bude ešte viac. Ako sa im darí? A aké meno robia Slovenskej republike?

Slovákov je vo Veľkej Británii skutočne veľmi veľa a mnohí sa uchytili výnimočne dobre. Napriek tomu, že si tam našli svoje zázemie aj priateľov, domovina im často chýba. Aj preto v Londýne pred pár rokmi cirkev ustanovila Slovenskú katolícku misiu. Kňaz Tibor Borovoský vraví, že v tomto smere sa oproti minulým storočiam veľa nezmenilo. Tak ako kedysi Slováci odchádzali do Ameriky a pomáhali im tam kňazi, aj dnes v cudzom prostredí takúto pomoc vítajú.

„V tom kozmopolitnom meste, kde sa stretávajú s rozličnými kultúrami, náboženstvami – oni si začnú uvedomovať, že to, čo dostali kedysi v detstve, to, čo možno niekedy zahodili časom odrazu vystupuje do popredia ako veľmi potrebná vec a začali si možno viac uvedomovať hodnotu materinského jazyka – rodného jazyk, krajiny, kultúry. My sa tu stretávame pravidelne -mávame sväté omše 2 x v týždni. V stredu máme čisto v slovenskom jazyku, v piatok máme spoločne s anglickou farnosťou v anglickom jazyku. A potom mávame v nedeľu sväté omše o jednej a pol ôsmej. Cez prázdniny je trošku menej ľudí – v období medzi prázdninami a vianočnými sviatkami zase počet enormne vzrastá – dá sa povedať, že za tú nedeľu sa vystrieda podľa obdobia od 300 do 500 ľudí.“

Ako dodáva Tibor Borovský, Slováci by privítali pôsobenie misie aj v iných mestách vo Veľkej Británii. Zatiaľ majú takúto možnosť len v Londýne a mnohí preto často dochádzajú, len aby sa stretli s rodákmi. Duchovný život je pre nich dôležitý a občas sa rozhodnú aj pre uzavretie manželstva priamo v Londýne.

„Tu priamo svadieb nie je veľa – do roka ich býva v rozpätí od dvoch do päť. Ale zato príprav je trošku viac – v jednom roku ešte predchodca pripravoval 108 párov. Všetci odchádzali väčšinou domov na Slovensko. Napomáhame v tomto, aby mohli absolvovať prípravu napríklad tu v Anglicku a doma potom mali už len slávnosť.“

Slovenská katolícka misia síce zabezpečuje predovšetkým všetko okolo viery, ale nielen to. Prispieva aj k tomu, aby Briti lepšie poznali slovenskú kultúru. Organizuje rôzne koncerty a stretnutia s našimi umelcami.

„Snažíme sa napomáhať aj v tom kultúrnom živote. Je snahou prežívať duchovný život aj smerom navonok. Preukázať, že sme Slováci, že máme svoju identitu – to je dôvod prečo pozývame niekedy rozličné skupiny alebo ľudí – robíme napríklad soaré. Tie podujatia sa postupne tvoria a zakladajú – dúfam, že ako tradícia aj do budúcna. Snažím sa tieto akcie pripraviť preto, aby sme sa stretli, aby bol dôvod na to, aby ľudia o sebe vedeli, aby si vedeli pomôcť, poradiť. Ten rodný jazyk a spoločenstvo, spôsob prežívania dopĺňa chýbajúcu domovinu. Je tu úsilie, aby sme sa prezentovali aj prezentovali navonok. Aby videli, že máme svoju kultúru, svoju identitu, svoj charakter, ktorý aj prežívame, ktorý vieme odprezentovať a z ktorého sa tešíme, ktorý nás obohacuje, ktorý nás napĺňa, ktorý je určitou ponukou a darom aj pre ostatných. Práve pre to obohatenie, spoznanie, zblíženie, pretože to aj tá vysoká škola poznania rozličných kultúr a myšlienok a pohľadov na život.“

Ciest ako Britom prezentovať slovenskú kultúru je viacero. Mladí Slováci, ktorí žijú v Londýne, prispievajú k tomu, že Angličania Slovensko stále viac vnímajú ako modernú krajinu. Jedným z nich je Jozef Mihálik, ktorý – podobne ako jeho ďalší priatelia – získal meno ako vynikajúci dídžej. Už pravidelne ich volávajú hrávať do britských diskotékových klubov. Teraz sa spolu s tromi priateľmi – dídžejmi – rozhodli zorganizovať výnimočnú akciu. Na október pripravili boat párty – teda diskotéku na lodi.

„Je to loď, ktorá je najväčšia na rieke Temži – má kapacitu 240 ľudí a zavolali sem si DJ Trávu, ktorý je z Prahy rezident a ešte keď som mal 15. rokov tak, on bol naša hviezda. Tam bude podľa mňa do stovky Angličanov, už aj nejakí Nemci sa ozvali – zvyšok ďalších 150 ľudí budú určite Slováci a Česi. V Londýne toto je jedna z najchcenejších akcií v lete, kde ľudia chcú ísť. To je úplne iná atrakcia ísť na takúto loď, ako ísť do klubu keď je táto boat párty tak ľudia sa chystajú na to mesiac – dva mesiace dopredu.“

Jozef Mihálik a jeho priatelia hrávajú na diskotékach počas víkendov. Inak majú samozrejme riadne zamestnania. A treba dodať, že atraktívne. Jozef Mihálik napríklad pracuje pre firmu, ktorá zabezpečuje po technickej stránke všetky vystúpenia a ďalšie záležitosti pre britkého premiéra. Mladí Slováci vo Veľkej Británii svojej krajine rozhodne hanbu nerobia.

„Tu, v Anglicku si nás vážia keď „makáme“ a veľa ľudí okolo nás – naši kamaráti – každý z nás sa dostal niekde do manažment pozície, alebo supervízor – alebo ešte vyššie len vďaka tomu, že „makáme“ a robíme raz toľko niekedy ako Angličania a hlavne chodíme načas ráno do roboty.“

24.9.2011 10:05 pridal: Eva Sládková, Londýn

Linka na článok

Interview so správcom misie Fr Tiborom Borovským – SR Relácia: Štúdio svet 24.9.2011

Linka na mp3 súbor

Prihlásiť sa k RSS feed pripomienkam v tomto príspevku

Odpoveď

  1. Clanok je dobry, ale nemyslim si, ze makame viac ako Anglicania, niekedy ano, ale Anglicania robia velmi dlhe hodiny, v priemere maju najviac odrobenych hodin v Europe. Kde pracujem, domaci “makaju” a chodia do prace skor a odchadzaju neskor nez maju zaplatene. Flexible working hours znamena, ze som vlastne v praci vzdy nacas:) Slovaci robia dobre, ale musia si viac verit a bit menej skromni, lebo tym sa len brzdia sami seba. Treba ukazat, co vsetko vieme a aki sme sikovni, nemame co stratit:)

Odpoveď