Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

Sčítanie – právo alebo povinnosť?

Sčítanie patrí medzi najstaršie, najvýznamnejšie a najrozsiahlejšie štatistické zisťovanie, ktoré sa tradične v Európe, ale aj v iných krajinách sveta realizujú v desaťročných intervaloch. V roku 2011 sa sčítanie obyvateľov, domov a bytov po prvý raz uskutoční vo všetkých členských štátoch Európskej únie naraz pri využití rovnakých, respektíve porovnateľných definícií zisťovaných údajov. Zvýši sa tým medzinárodná porovnateľnosť výsledkov sčítania, čo bude mať z hľadiska rozhodovania a prognózovania osobitný význam.

Sčítanie je pre každého obyvateľa príležitosťou, PRÁVOM prispieť k tvorbe uceleného obrazu o demografickej a sociálnej situácii i životných podmienkach obyvateľstva Slovenskej republiky. Tento obraz je potrebné poznať o. i. preto, aby bolo možné prognózovať ďalší vývoj spoločnosti.

V sčítacích tlačivách neexistujú žiadne povinné a nepovinné otázky, ako sa to niekedy mylne vysvetľuje. Sú len  tzv. povinné a odvodené témy, ktoré sa podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 763/2008 o sčítaní obyvateľov, domov a bytov museli alebo mohli zapracovať do sčítacích tlačív z dôvodu už spomínanej medzinárodnej porovnateľnosti zisťovaných štatistických údajov. Odpovedať na VŠETKY OTÁZKY  v sčítacích tlačivách (A. Údaje o obyvateľovi, B. Údaje o byte, C. Údaje o dome) je teda pre občanov Slovenskej republiky POVINNOSŤ, ktorá im vyplýva zo zákona č. 263/2008 Z. z. o sčítaní obyvateľov, domov a bytov.  „Každý, kto je povinný poskytnúť údaje …, ich poskytne ÚPLNESPRÁVNE, PRAVDIVOVČAS“.

Dôležité dátumy sčítania

  • ROZHODUJÚCI OKAMIH SČÍTANIA je polnoc z piatka 20. mája 2011
    na sobotu 21. mája 2011.
    Do sčítacích formulárov sa zaznamenajú údaje aktuálne k tomuto dátumu.
  • ČAS SČÍTANIA je doba, počas ktorej sa sčítanie vykoná. Podľa nariadenia vlády Slovenskej republiky sčítanie sa vykoná v čase od 13. mája 2011 do 6. júna 2011.
  • ČAS NA ELEKTRONICKÉ SČÍTANIE bude približne o týždeň kratší, od 21. mája 2011 do 29. mája 2011 z dôvodu, aby si sčítací komisári mohli skontrolovať, či sa obyvatelia, ktorí im avizovali záujem o elektronické sčítanie, skutočne aj elektronicky sčítali. Ak sa obyvateľ elektronicky nesčíta, sčítací komisár ho navštívi opäť a požiada ho o vyplnenie tlačených sčítacích formulárov.

Bližšie informácie pre ľudí žijúcich v zahraničí, ale s trvalým pobytom na Slovensku nájdete na webstránke :

http://www.scitanie2011.sk/kontakty/zijem-v-zahranici-ale-trvaly-pobyt-mam-na-slovensku

 

Odpoveď