Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

STREDA 1.8.: Športová, duchovná a mediálna návšteva

V stredu 1. augusta bol náš kostol naplnený oveľa viac, než ako to býva v stredy zvykom. Mohli za to  návštevy zo športového, duchovného aj mediálneho sveta. Hlavnou hviezdou večera bol opäť Samo Piasecký, slovenský gymnasta a olympionik. Duchovný svet zastupoval český kňaz poľského pôvodu Zbigniew Czendlik. A mediálny STV a TA3, ktoré natáčali sv. omšu a aj neskoršiu besedu so Samom a interview so správcom misie.

 Otec Czendlik – v Česku jeden z najznámejších kňazov, ktorý sobášil napr. Luciu Bílú – sa bohužiaľ nemohol zdržať dlho. Do Londýna pricestoval z poverenia kardinála Duku starať sa duchovne o českých športovcov a musel odísť do Českého domu na stretnutie so strieborným olympionikom Vavřincom Hradílkom, ktorý pre Čechov vybojoval ten deň prvú medailu.

Ale aj krátka návšteva poteší, a tak bol aj rýchly príhovor tohto šarmatného kňaza so zmyslom pre humor na začiatku omše pre nás milý. Otec Zbigniew hovoril vtipne aj o tom, akú mal dilemu vo fandenie, keď na zimnej olympiáde bojovala v pretekoch o zlatú medailu česká Kateřina Neumannová s jeho poľskou krajankou. Na záver pozval nášho otca Tibora na návštevu do svojej farnosti v Lanškroune.

Na autogramiádu a besedu sme čakali viac slovenských športovcov, ktorí,  bohužiaľ, nakoniec nemohli prísť. Ich neprítomnosť však bohato vynahradil práve Samo Piasecký, ktorý sa už v našom kostole cíti ako doma. :-)

Najskôr si Sama stranou na rozhovor odviedla STV, ale potom “patril” už len nám. Naša zdatná a takmer profesionálna moderátorka Aťka kládla Samovi a jeho trénerovi Martinovi Zvalovi zaujímavé otázky. Nakoniec sme sa mohli pýtať aj my, publikum. (Veľký úspech a salvu smiechu vyvolal najmä Erikin vtipný dotaz, či by nám Samo nemohol predviesť nejaký prvok z jeho gymnastických cvikov. Samo samozrejme zdvorilo odmietol. :-) )

Z našej “café-miestnosti” sa stala po besede doslova mediálna miestnosť. STV už vtedy zozbierala materiál pre svoju reportáž o SCM, ktorú nakrúcala pre reláciu Volá Londýn, a preto hlavný mediálny prím hrali Samovi fanúšikovia. Tí sa s ním fotili pri zástave SCM a nechali si podpisovať karty.

Záver – naozaj vydarený stredajší večer. Už sa tešíme na ďalšie olympijské dni v SCM!

 

Odpoveď