Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

Úvod k Olympijským hrám

 

Vážení priatelia športu, Olympijských hier !

Ako je všeobecne známe a vy už isto viete, Londýn bude v lete žiť veľkými udalosťami : na prelome júla a augusta Olympijskými a na prelome augusta a septembra Paralympijskými hrami.
SCM plánuje nezostať bokom, ale naopak ŽIŤ OLYMPIÁDOU.

Naša misia okrem duchovnej sféry, čo je jej jadrom, predstavuje aj miesto stretávania krajanov a je osobitným ostrovčekom Slovenska v londýnskej metropole, preto plánujeme olympijské dianie v Londýne pretaviť do jedinečného programu športových, kultúrnych i vzdelávacích podujatí pre všetkých návštevníkov SCM, krajanov žijúcich v Londýne/UK, ako i hostí olympiády zo Slovenska a tak pomohli rozširovať dobré meno Slovenska v zahraničí

Viera a šport majú mnoho spoločného:

– v prípade náboženstva (kresťanstva) je to viera v Boha, viera v Zjavenie (sväté Písmo), viera v zážitok, skúsenosť a svedectvo tradície tých, ktoré prijali pozvanie Lásky, zažili ju sami a svedčili o nej svojimi heroickými výkonmi na namáhavých dobrodružných cestách a v životných situáciách, v reakcii na dobu a prostredie, ale aj v ponuke priniesť niečo nové a plnohodnotné do života človeka a jeho najvnútornejších túžob. 

Viera dnešného človeka je postavená na tých istých základoch a súčasný človek je znova túžiaci a ochotný mať vieru v Lásku, je ochotný ju hľadať, dúfať v ňu, cvičiť sa v nej, obetovať sa pre ňu, žiť ju, praktizovať za účelom využitia prirodzených i nadprirodzených darov a talentov, na slávu Stvoriteľa a zmyslu života.

Vyvíja úsilie o jej dokonalosť, ktorá pramení z poznania potreby a túžby naplniť zmysluplne svoj život a tak pomáha dotvárať vnútro človeka pre oslavu Boha. Z toho plynie hľadanie zmyslu života, svojho bytia, budovanie vlastného charakteru (čností) pre dobro svoje i ľudí na tejto zemi.

 pre športovcov (okrem individuálnej náboženskej viery) je to viera vo svoj dar a talent, vo vlastnú schopnosť, v jej rozlíšenie a využitie, v poznatky vedy v športe, v seba a svoj výkon,, pri ktorej je zámer dosiahnuť najvyššie méty úspechu.

Za tým všetkým stojí viera v charakterové a vôľové vlastnosti športovcov, trénerov a celých tímov, ktorí napomáhajú športovcom v ich osobnom raste a tak sa podieľajú na ich úspechoch svojimi vedomosťami, priazňou a podporou.

V oboch prípadoch je to viera, ktorej súčasťou je vzdelávanie, cvik v pote tváre, tréning v podmienkach simulujúci skutočné závody – preteky či reálny život a tiež vzájomná tímová spolupráca a ochota ako aj osobné nadšenie, zápal, obeta a úsilie. To všetko sa završuje “kvalifikáciami” v pretekoch a každodennom živote, aby sme mohli dosiahnuť úspechy tých najvyšších pozícii v športe a uznania v živote pozemskom i večnom.

S blížiacimi sa hrami nájdete v sekcii „Žijeme OH 2012“ na web stránke SCM v rámci projektu rovnomenného názvu čoraz viac zaujímavých informácii a čoskoro aj plán neopakovateľných akcií, na ktorých už pracujeme, preto ju sledujte.

Veríme, že nás v SCM všetkých spoločne čaká nádherné olympijské leto, v ktorom si snáď zapálime aj olympijskú pochodeň a privítame známych športovcov :-)

 

o. Tibor Borovský a tím SCM

Odpoveď