Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

Púť do Walsinghamu 2011

Z príležitosti 950. výročia oddanosti k Našej Pani z Walsinghamu (Our Lady of Walsingham) sa v nedeľu 11. septembra 2011 uskutočnila púť Vena Panny Márie (Dowry of Mary Pilgrimage) k národnej svätyni Našej Pani z Walsinghamu.

Venom Panny Márie sa nemyslí veno ako také, ale ide skôr o dar (z lat. slova “dos“, angl. „dowry“). Tento dar predstavuje samotné Anglicko, ktoré bolo cirkevne a duchovne spojené skôr, ako sa fyzicky stalo kráľovstvom pod nadvládou jedného panovníka. Analogický obraz, kde duchovné predchádza fyzické, vidíme aj u Panny Márie, kde sa počatie uskutoční najprv v jej srdci a mysli a až následne sa stane telom.

Púťou do Walsinghamu ľudia vyjadrujú svoju úctu k Panne Márii a túžbu udržiavať, presadzovať a podporovať duchovné hodnoty a pravdy o jej živote a o Kristovi.

Na obed o 12-tej hodine odslúžil svätú omšu arcibiskup, Peter Smith, z diecézy Southwark (Londýn), ktorý nám v homílii pripomenul pokoru a oddanosť Panny Márie pri zvestovaní a povzbudil nás k modlitbe, aby nám Boh otvoril oči, aby sme videli, uši, aby sme počuli, a urobil naše srdcia vnímavými na Božie slovo a pre ľudí ako bolo to Máriino.

Na púti sa zúčastnilo mnoho ľudí rôznej národnosti, pleti či vierovyznania. Nechýbalo tu ani množstvo kňazov z viacerých farností i rôzne iné rády. V porovnaní počtu ľudí na púti v Šaštíne či Levoči bola táto púť len nepatrným zrnkom v piesku, čo sa týka počtu zúčastnených, no o to viac boli prosby a modlitby k našej Matke vrúcnejšie.

Púť bola významným dňom nie len pre domácich Angličanov, ale predovšetkým pre všetkých obyvateľov Anglicka, ktorí sa utiekajú pod ochranu Panny Márie.

Matka Božia, Mária, oroduj za nás!

Odpoveď