Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

Medzi krajanmi v Peterborough

V sobotu 5.marca sme sa 22 členov našej Slovenskej Katolíckej Misie zúčastnili výletu do Peterborough, mesta na sever od Londýna, kde žijú slováci a česi, aby sme s nimi budovali jedno spoločenstvo, pri svätej omši, ktorá bola v úvode celého stretnutia v kostole St. Peter and all souls, v duchu Evanjelia o Emauzských učeníkoch. Po omši sme sa presunuli do školy High School of St. John Fisher, kde sme ďalej budovali spoločenstvo pri vynikajúcom guľáši od našich kámošov z Corby a keď sme sa presunuli do telocvične, zahájila sa športová časť našho výletu: futbal, badminton, ping pong a pre decká bola k dispozícii trampolína, ktorú si aj tí starší vychutnali. Góly padali jedna radosť, a v prestávke sme si ešte mali možnosť zarapovať  s dvomi miestnými chalanmi, jeden slovák a druhý čech, ktorí nám prezentovali zopár piesní z ich vlastnej tvorby. Potom späť do telocvične dokončiť zápasy a pomaly sme sa poberali na vlakovú stanicu. Po príjemne strávenom  dni každý sa do Londýna vracal s  pocitom, že to bola ozaj misijná cesta, na ktorej sme spoznali Pána pri lámaní chleba a v spoločenstve s druhými.

 

Boli sme v Peterborough svedkami vystúpenia dvoch spevákov – raperov. Daniel – Dany z Čiech, žije v Anglicku od svojich desiatich rokov, trinásty rok. Napriek tomu nezabúda svoj rodný jazyk a je mu verný aj pri skladaní rýmovaných textov do raperských skladieb. Keď píše, tvorí automaticky dve verzie textu – českú aj anglickú. České texty z úst oboch spevákov zneli prekvapivo sviežo, akoby boli v Anglicku len na výlete. Dany sa hudbe venuje popri stálom zamestnaní, buduje si vlastnú skupinu tanečníkov a muzikantov a chystá sa nahrať demo niekoľkých skladieb.

Často vystupuje so slovenským raperom Kinčom z Bratislavy. Spája ich rovnaký osud trvalých emigrantov a láska k hip-hopu. Kinčo nás tiež prekvapil chytľavými slovenskými rýmami. Posolstvo o márnosti povrchných hodnôt
súčasného sveta adresoval triezvo a presvedčivo. Tvrdil, že si stojí za každým slovom vo svojich textoch.
Do spevu zapojil päťročného Mareka a naučil ho hiphopový popevok. Raperi sa potešili novému obecenstvu z Čiech a Slovenska a sľúbili nám vystúpenie v Londýne.

Juliana

 

Jménem COMPASu bych chtel poděkovat o. Tiborovi, sl. Petre a všem kterí se podíleli na vytvoření skvelé atmosféry a zábavy v Peterborough. Pevne doufáme, že toto byla první z mnoha akcí, které spolu uspořádame.

Petr Torak

 

V mene domácich, teda všetkých z P’boro chcem poďakovať vzácnej návšteve z Londýna, ale i organizátorom za naozaj všetko čím sa pričinili k vytvoreniu príjemnej atmosféry počas sv. omše, ako aj počas celého dňa. A zaželať im veľa zdravia, štastia a Božieho požehnania. Dúfam, že i tento deň sa zapíše do našich príjemných spomienok a tak
tiež vytvorí novú tradíciu organizovania podobných podujatí v našom meste.

Srdečne pozdravujem a tešim sa na ďalšie stretnutie a spoluprácu.
Prajem pekný den :o))

Martin Paluga

 

 

Prihlásiť sa k RSS feed pripomienkam v tomto príspevku

Odpoveď

  1. Dakujeme vsetkym. Bolo to skvele. Dufame ze podobnych akcii bude viac a aj viac ludi sa zucastni lebo nevedia o co prichadzaju :)

Odpoveď