Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

DOJMY Z VÝLETU V ARUDNEL

ARUNDEL_1Zo stanice London Bridge sme 31.mája 2021, na Bank Holiday, vycestovali ako skupinka 11 roduverných Slovákov do Arundelu. Po príchode sme si spravili spoločnú fotografiu. Čakal nás dlhý deň. A veruže aj zaujímavý.

Naša, akože londýnska zostava bola v podhradí krásneho zámku Arundel posilnená ďalšími Slovákmi – členmi folklórneho súboru Morena i rodinami s malými deťmi. Na stmelenie spoločenstva a na dobrú náladu  nám organista Peter hral melódiu ľudových piesní na klávesovej fúkacej harmonike. Takto vzájomne zoznámení aj správne naladení už v počte vyše 20 ľudí sme kráčali uličkami mesta, spoznávajúc jeho históriu i architektúru.

Nadchnutí aj poučení plánovanou návštevou nádhernej katolíckej katedrály v neogotickom štýle sme sa neskôr zišli pod kamenným stĺpovým krížom na malom  námestí. Tam sme si pekne zaspievali, zjedli desiatu, aj družne pohovorili.

Pred nami bol  slnečný deň a očakávanie ďalších zážitkov v mestečku Littlehampton . Turistické jadro našej komunity i mladá slovenská rodina s deťmi sme poctivo kráčali do tohoto prístavného cieľa. Našim sprievodcom i navigátorom bola pokojná rieka Arun. Pozdĺž rieky, ústiacej do morského zálivu sme spievajúci oživili turistickú promenádu i morskú pláž. Tam sme sa všetci napokon stretli s ďalšími účastníkmi výletu a navzájom sa bližšie spoznali.

Niektorí, pre nás dovtedy neznámi Slováci z okolia Londýna, boli milo prekvapení, že máme aktívnu Slovenskú katolícku misiu v Londýne i so slovenským kňazom. O výlete sa totiž dozvedeli len cez svojich folklórnych priateľov zo súboru Morena. Preto sme ich pozvali na nedeľné bohoslužby, oznámili možnosti ďalšieho spoločenského i kultúrneho života. Atmosféra po vzájomnom zvítaní na pláži bola zmesou rozhovorov, detského džavotu, slovenských ľudových piesni, i úsmevných situácii. Radosť, originalita i spolupatričnosť bola zrejmá u všetkých účastníkov, od batoliat až po dôchodcov.

   V dobrej nálade, plážovo opálení, a poniektorí aj patrične vyhladnutí, sme sa občerstvili poslednými zásobami jedla, pečených dobrôt od Janky, i záverečným posedením v záhradnej reštaurácii .

  Napriek upozorneniam o zložitosti cestovania a spojov od nášho originálneho účastníka Petra sme železničnú stanicu objavili skôr, ako naše mobilné navigácie. Ďalším prijemným prekvapením bol priamy vlak do Londýna, o ktorom sme ani netušili, hľadajúc zložitejšie spojenia z takého malého mestečka …. To bolo radosti! Cesta späť z výletu bola zábavná a vo vlaku sa pokračovalo v debatách, rozprávaní zážitkov i životných príbehov. Ako správna družina sme  spoločne  vystúpili na stanici London Bridge a rozptýlili sa do svojich domovov a s veľkým duchovným občerstvením sme vykročili v ústrety novému týždňu. A tiež s nádejou i presvedčením, že takáto turistická misia bola a v budúcnosti aj zostane dobrým spôsobom trávenia času, zdrojom poznania i spoločenskej a duchovnej jednoty v našej komunite.

Slavomír Švec, organizátor výletu

ARUNDEL_4

ARUNDEL_3

ARUNDEL_2

ARUNDEL_1

Odpoveď