Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

Medzinárodný deň detí

mddSlovenská katolícka misia v Londýne v spolupráci s Veľvyslanectvom Slovenskej republiky v Londýne privítala deti v priestoroch ambasády v sobotu 11. júna 2016 na „Lentilkovej párty” pri príležitosti Medzinárodného dňa detí.

Tento sviatok detí sa oslavuje v mnohých krajinách sveta a myšlienka ustanoviť pre deti ich vlastný deň vznikla na Svetovej konferencii pre blaho detí (World Conference for the Wellbeing of Children) vo švajčiarskej Ženeve ešte v roku 1925. Na Slovensku a v iných krajinách sa slávi vždy 1. júna od roku 1952.

Akciu otvoril veľvyslanec Slovenskej republiky Mgr. Ľubomír Rehák, PhD. so svojou manželkou Danou krátkym príhovorom. Poprial deťom príjemne strávený deň pri hrách, s novými kamarátmi a pripomenul, že Slovenské veľvyslanectvo a Slovenská katolícka misia v Londýne sú zriadené pre krajanov, ktorým poskytujú svoje služby a priestory aj nad rámec ich povinností a úloh. Vzájomnou spoluprácou sa vytvára priestor pre spoločné stretnutia, zábavu, vzájomné spoznanie sa, diskusie, oboznamovanie sa s problémami i radosťami života v zahraničí, vzájomnú podporu a súdržnosť slovenských krajanov. Rovnako je to priestor pre obohacovanie, vysvetľovanie, pozvanie k ďalším aktivitám, či osobným stretnutiam, aby sa nik necítil opustený, či osamotený, ale aby sa cítil naplnený a potešený.

Na akcii sa zúčastnilo 51 slovenských a českých detí (vo veku od 1. mesiaca do 14 rokov), ktoré spolu so svojimi rodičmi prežili veselý a zábavný deň v kruhu rovesníkov žijúcich v Londýne. Na úvod nechýbala „hudobná rozcvička“ pri ktorej si deti zatancovali na slovenské a české skladby ako „Veselý pochod“, „Pláva kačka po jazere“, „Zpívej s nami“ a „Keď si šťastný tlieskaj rukami“.
Napriek nepriaznivému počasiu sa deti dosýta vyšantili pri rôznych aktivitách ako „skok vo vreci“, „slalom s fitloptou“, „lov rýb“, „tvorba cestovinových náhrdelníkov“, „hádzanie loptičiek do vedra“ a podobne. V týchto aktivitách deti dokázali zúročiť svoje zručnosti a vedomosti nielen v športových činnostiach, ale aj v jemnej motorike a vedomostných súťažiach.
Na oslave MDD nechýbali ani aktivity pre najmenších (1m-2.5 r), kde si maličké deti spolu s rodičmi mohli vyskúšať „lezenie štvornožky“, „zber loptičiek“ a „klokankový beh“.
Organizátori pripravili pre deti a rodičov aj občerstvenie vo forme chlebíčkov, koláčov, ovocia, džúsov a vody na posilnenie a doplnenie energie.
Na záver „Lentilkovej párty“, Mgr. Tibor Borovský, duchovný správca Slovenskej katolíckej misie v Londýne, a Ing. Jarmila Antoničová, preseda Farskej rady, spolu s organizátormi odmenili zúčastnené deti diplomom a balíčkom.

Všetkým deťom k ich sviatku želáme ešte raz veľa radosti, lásky a hlavne úsmev na tvári.

Toto podujatie finančne podporili: Slovenská katolícka misa a Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Londýne. Poďakovanie zároveň patrí všetkým dobrovoľníkom, ktorí sa svojou pomocou zaslúžili o úspešnú oslavu Medzinárodného dňa detí v Londýne.

Odpoveď