Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

OZNAMY NA 31. NEDEĽU V OBDOBÍ CEZ ROK (VŠETKÝCH SVÄTÝCH) / 01. – 08. 11. 2015 /

timthumb.php1. Liturgický kalendár:
Pondelok – spomienka na všetkých verných zosnulých
Streda – sv. Karola Borromea, biskupa – spomienka

2. Sv. omše tento týždeň:
Streda – 7.30 pm
Piatok – 7.00 pm
Nedeľa – 1.00 pm a 7.30 pm

3. Bol by som vďačný každému, kto si niečo požičia, aby to vrátil a aby to vrátil na svoje pôvodné miesto. Mnoho vecí nám chýba a veľa sa nedá nájsť včas pre ďalšie použitie, lebo sa nevrátia tam, kam patria. Mnoho vecí užíva mnoho ľudí. Bolo by dobré si uvedomiť zodpovednosť za používanie prostriedkov misie a vrátiť zapožičané veci včas a na svoje miesto.
Ak sa niečo používa, bolo by vhodné naučiť sa to používať správne, aby sa predchádzalo škodám.
Vždy sa môže stať, že sa niečo poškodí – nedopatrením, či nešťastnou manipuláciou. Je dobré, keď sa to dá na vedomie správcovi misie alebo Jožkovi a zariadi sa oprava poškodených vecí (a nenechá sa to tak ….).
Ostatní ľudia možno nezbadali, že ste niečo poškodili. Dôležité je, či skutočne pestujeme v sebe zodpovednosť a spolupatričnosť za potreby misie a iných, ktorí sú užívateľmi tohto božieho požehnania v podobe misie, ľudí a prostriedkov.

4. ODPUSTKY
Je možnosť získať úplné odpustky v prospech zosnulých za týchto podmienok:
a/ Veriaci, ktorý sa v deň Spomienky na všetkých zosnulých nábožne navštívi kostol alebo kaplnku a pomodlí sa Modlitbu Pána a urobí vyznanie viery (Verím v Boha), môže získať úplné odpustky, ktoré sa môžu privlastniť dušiam v očistci.
Okrem tohto odpustkového úkonu sa žiada splniť tri podmienky: sv. spoveď (krátko predtým alebo potom), sv. prijímanie (najlepšie v ten istý deň) a modlitba na úmysel sv. Otca (Otče náš …, Zdravas Mária …, Sláva Otcu …). A ďalej vo všeobecnosti treba vylúčiť pripútanosť k hriechu aj k všednému.
Tieto odpustky možno získať od poludnia predchádzajúceho dňa až do polnoci určeného dňa.
b/ Veriaci, ktorý nábožne navštívi cintorín a aspoň mysľou sa pomodlí za zosnulých, môže získať odpustky, ktoré sa môžu privlastniť dušiam v očistci, raz denne od 1. novembra do 8. novembra. Treba splniť aj ďalšie podmienky. Jedna sv. spoveď však stačí na všetky odpustky.

5. Ďakujem osobe, ktorá sa včera popri svojich náročných povinnostiach a vzácnom čase zúčastnila spoločnej modlitby za duše zomrelých veriacich na cintoríne Merton-Sutton na hrobe o. Jana Langa, SJ. Zvolené miesto pripomína históriu misie a je vyjadrením vďačnosti Bohu za milosť dobrodenia ako aj služobníkovi Cirkvi, ktorý prijal ľudí bez akéhokoľvek rozdielu a ktorý položil základy misie, ktorej užívateľmi dnes sme aj my všetci tu prítomní.
Spoločná modlitba za duše zosnulých im mohla pomôcť k vykúpeniu z očistca a zúčastneným získať božie milosti. Som potešený, že vždy sa nájde niekto, kto nezištne pamätá aj na spoločné záujmy, a to, čo vierou deklaruje, sa usiluje aj preukázať navonok. Modlitba chvály nášho Spasiteľa a Pána Ježiša Krista za jeho vykupiteľskú smrť a zmŕtvychvstanie nech je na spásu tej, ktorá ju obetovala i tým, za ktorých bola obetovaná.

6. Poďakovanie opätovne patrí všetkým, ktorí prišli upratať kostol. Dúfam, že ste sa všetci cítili príjemne v čistých priestoroch nášho svätostánku.

7. Hľadáme dobrovoľníkov, ktorí by mali ochotu pripraviť písomné podoby projektov /ak sú skúsenosti s písaním projektov, je o to vítanejší :)/. Je to spôsob, ako naplniť poslanie a činnosť misie a naviac získať k tomu aj finančné prostriedky z rôznych grantov.

8. Prosím všetkých darcov (donorov) Gift Aid, ktorí venujú prostriedky prostredníctvom obálok, keby peniaze vkladali zložené do obálky, nakoľko sa pri otváraní už niekoľkokrát stalo, že s otvorením obálky boli poškodené aj bankovky.

9. Veronika pozýva na stretnutie, v ktorom záujemcovia chcú spoločne chváliť Boha v nedeľu 1. novembra 2015 o 15.00 hod. v priestoroch kostola.

10. SCM pozýva všetkých – ochotných, znalých, ambicióznych ako aj nesmelých, neistých, či jednoducho objavujúcich samých seba a túžiacich vykonať niečo na Božiu slávu a konať skutky božie, či možno objaviť v sebe dobro a odstrániť zlo alebo iba jednoducho byť prospešný druhým a naplniť svoj život i poslanie – na kreatívne stretnutia.
Súčasťou týchto stretnutí budú i rozhovory na duchovnú tematiku.
Radi by sme vytvorili aj pamiatky, pozdravy, reprezentačné predmety a brožúry o misii pre potreby misie, jej návštevníkov a hostí. To predpokladá poznať Písmo a jeho obsah (Zjavenie Pána, Viera), Cirkev a jej poklady (spoločenstvo a sviatosti) a orientovať sa v duchovnom živote. Ďalšie kreatívne stretnutie sa uskutoční 3. novembra 2015 o 19.00 v kancelárii SCM.

11. Pravidelný program SCM pokračuje na prvý piatok adoráciou pred vystavenou sviatosťou Oltárnou. Adorácia sa koná po svätej omši o 19.30 hod. a je sprevádzaná meditatívnymi textami a piesňami. Srdečne sú vítaní všetci, ktorí sa chcú pripojiť k modlitbe viery, nádeje, pokory a jednoty pred Pánom.

12. Na prelome končiaceho a začínajúceho cirkevného roka dňa 28. novembra 2015 (sobota) SCM organizuje duchovnú obnovu v čase od 10.00 – 16.30 hod.. Duchovnú obnovu bude viesť Mons. ThDr. Jozef Haľko, pomocný bratislavský biskup, ktorý je ustanovený KBS pre pastoráciu Slovákov v zahraničí. Bližší program bude zverejnený začiatkom novembra.

13. FR pripravila návrh na štvrťročné stretnutia, kde bude možné sa vždy stretnúť a diskutovať o možnostiach a potrebách SCM. Prvé takéto stretnutie je naplánované na piatok 13. novembra 2015 po večernej sv. omši.

14. Dňa 29. novembra 2015 (1. adventná nedeľa) o 13.00 hod. bude biskup Jozef Haľko vysluhovať sviatosti kresťanskej iniciácie katechumenom, ktorí sa pripravovali 2,5 roka na prijatie týchto sviatostí.

15. Pani Vierka organizuje Katarínsku zábavu na 28.novembra 2015. Záujemcovia nájdu bližšie informácie vzadu na nástenke alebo na webstránke SCM.

 

Fr Tibor Borovský
duchovný správca SCM
Slovakian Chaplain of SCM

 

Odpoveď