Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

Pozvánka na svatováclavskou mši

Milí přátelé,

nedávno jsme v misii slavili svátek Sedmibolestné Panny Marie, patronky Slovenska, a nyní Vás srdečně zveme do kostela na Melior Street na neděli 28.9.2014 na 13.00 hod, kdy si budeme připomínat svátek sv.Václava, patrona českých zemí. A proto mše svatá a její liturgie proběhne v českém jazyce.

Sv.Václav na Václavském náměstí v PrazeO svatém Václavovi

Nejoblíbenější český světec je dodnes symbolem české státnosti. Jeho známá socha na Václavském náměstí v Praze byla svědkem důležitých českých a československých událostí, jeho podobiznu najdeme na mincích a pojmenovaný je po něm dokonce i druh hub. Pomocí čeho je v Česku připomínán, a to zdaleka nejen věřícími, si můžete prohlédnout zde. 28.září je také v ČR oficiálně Dnem české státnosti a svátkem pracovního klidu.

Jaký je příběh svatého Václava? Byl to český kníže žijící v 10.století. Jeho zbožná babička Ludmila ho naučila křesťanským zásadám, ctnostem, základům moudrosti i rozvaze. Václav byl dobrý panovník, který ochránil český národ před podmaněním od nepřátel, usiloval o mravní i kulturní povznesení českých zemí. Stejně jako svatá Ludmila byl hluboce zbožný, podle svých současníků doslova “dokonalý ve víře, neboť všem chudým činil dobře, nahé odíval a hladové sytil. Měl rád chudé i bohaté, služebníkům Božím přisluhoval a zdobil mnohé kostely.” Svým příkladem vedl lid z vlivů pohanství ke křesťanskému životu. Jeho život skončil 28.září (odtud vznik Dne české státnosti), pravděpodobně roku 935, ve Staré Boleslavi, kde došlo k Václavově úkladné vraždě, zosnované jeho bratrem Boleslavem. Životopis tohoto světce k rozjímaní najdete zde.

Odpoveď