Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

V starogréckej Olympii zapálili londýnsky olympijský oheň

Slavnostný ceremoniál prebehol podľa tradícii. Foto: SITA

Autor: SITA, 10. mája 2012

Oheň zapálila v úlohe kňažky herečka Ino Menegakiová, pochodeň odovzdala prvému členovi štafety – plavcovi Spyrosovi Giannotisovi.


Slávnostný ceremoniál zapálenia olympijského ohňa prebehol podľa zaužívaného obradu.Foto: SITA/AP

V starogréckej Olympii sa vo štvrtok zrodil oheň pre novoveké Hry XXX. olympiády v Londýne. Slávnostný ceremoniál prebehol podľa zaužívaného obradu.

Oheň zapálila v troskách 2600 rokov starého Chrámu bohyne Héry do rúcha apolónovej kňažky odetá herečka Ino Menegakiová za použitia slnečných lúčov a parabolického zrkadla.

V horiacej čaši zapálenú pochodeň odovzdala prvému členovi štafety – plavcovi Spyrosovi Giannotisovi, po ktorom prišiel na rad 19-ročný britský pästiar s gréckymi pôvodom Alexander Loukos.

Briti si prišli po oheň druhýkrát

Na slávnosti nechýbal prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge či šéf organizátorov z britskej metropoly Sebastian Coe.

“Sľubujeme, že budeme oheň chrániť a ctiť jeho tradíciu. Usporiadame štafetu, na ktorú budeme všetci hrdí a ktorá inšpiruje novú generáciu. Verím, že s pochodňou zapálime nádej a povzbudíme ducha ľudí v Británii aj na celom svete,” povedal bývalý dvojnásobný olympijský víťaz v behu na 1500 m Coe.

Londýn síce usporiada OH už tretí raz v histórii, ale do Olympie si Briti prišil po oheň iba druhýkrát. Tradícia prenosu ohňa z Grécka do dejiska podujatia sa paradoxne zrodila pred OH 1936 v Berlíne, ktoré boli poznačené fašistickou ideológiou organizujúceho Hitlerovho Nemecka. Nadviazali na ňu prvé povojnové OH – druhé londýnske.

“V roku 1948, krátko po druhej svetovej vojne, tu stál môj predchodca a spravil prvé kroky k tomu, aby svet odvrátil od cesty vojny na cestu športu,” dodal Coe.

Oheň neprekročí hranice Spojeného kráľovstva


Oheň v Olympii zapálila v úlohe kňažky herečka Ino Menegakiová.Foto: SITA/AP

Na Britské ostrovy dorazí pochodeň 17. mája, štafeta s jedinou výnimkou neprekročí hranice Spojeného kráľovstva. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) schválil návrh organizačného výboru, aby 6. júna navštívila na znak priateľstva a preklenutia traumatickej minulosti írsky Dublin.

Oheň prekoná púť dlhú 12 875 km, do cieľa na Olympijskom štadióne v Londýne príde 27. júla. Cesta po Veľkej Británii sa začne na Vojenskej námornej základni Culdrose 19. mája. Olympijský oheň prejde za 70 dní celkovo 8000 míľ.

Vidieť ho bude mať možnosť 95 % populácie Veľkej Británie. Posledný týždeň už bude priamo v Londýne, kde navštívi všetkých jeho 33 častí. Najvyšším bodom štafety s olympijským ohňom bude zároveň najvyšší vrch Walesu Snowdon (1085 metrov). Pochodeň s ohňom ponesú predstavitelia miestnych komunít, postihnuté deti, vojnoví veteráni, ľudia, čo prekonali rakovinu, ale aj obetaví rodičia športovcov.

Oheň bude horieť nad olympijským štadiónom do 12. augusta


Foto: SITA/AP

Foto: SITA/AP

Z cesty dlhej 8000 míľ (12 875 km) bude pochodeň len na ostrove Man ukrajovať loďou na vodnom kanáli, lanovkou, električkou, parným vlakom, teplovzdušným balónom aj sajdkárou.

V Škótsku sa ocitne na konskom chrbte, zlaní z veže a znovu sa povezie na lodi po jazere Loch Ness.

Vo Walese pre ňu pripravili korčuľovanie na ľade či výstup lanovkou a vlakovou stúpačkou na Snowdon. K oblakom sa vydá aj na severozápade Anglicka, kde navštívi gigantický ďalekohľad observatória Jodrell Bank v Cheshire.

Organizátori poznajú už približné detaily záverečného dňa štafety. Ráno 27. júla o 8.30 h sa rozozvučia londýnske zvony a oheň prevezú po Temži. Okolo 16.00 h sa objaví na radnici, z ktorej sa o 21.00 h vydá na záverečnú púť na Olympijský štadión.

Počas slávnostného otvorenia, ktoré sa začne predprogramom o 20.00 h a hlavným programom o 21.00 h, by ho mali zapáliť okolo 23.00 h miestneho času. Slávnostné otvorenie potrvá približne do polnoci.

Otvorenie bude režírovať britský producent Danny Boyle. Oheň bude horieť nad olympijským štadiónom do 12. augusta. Záverečný ceremoniál sa začne o 20.00 h predprogramom, hlavná šou je v pláne od 21.00 h a úplný záver o 23.30 h. Záver OH 2012 bude mať pod umeleckou taktovkou Kima Gavina, popredného britského režiséra.

http://www.webnoviny.sk/sport/v-starogreckej-olympii-zapalili-londy/497222-clanok.html

Odpoveď