Slovenským a českým krajanom sa odporúča čím skôr zaregistrovať po príchode do UK do Slovenskej katolíckej misie (SCM) v Londýne ako jej členovia. Viac nájdeš v sekcii REGISTRÁCIA ČLENA (FARNÍKA) SCM.

Westminsterský biskup Alan Hopes v SCM – január 2012

Očakávaná pastoračná návšteva sa uskutočnila na pozvanie zo strany SCM v Londýne a po vzájomnom dohovore s kanceláriou auxiliárneho biskupa Mons. Alana Hopesa z Westminsterskej diecézy, ktorý má na starosť pastoračnú starostlivosť o etnické skupiny žijúce na území londýnskych diecéz.

Pozvanie bolo dlhodobo pripravované a uskutočnilo sa v nedeľu 15. januára 2012 v sídle SCM v Londýne na Melior Street v kostole Our Lady of La Salette and St. Joseph za hojnej účasti veriacich žijúcich v Londýne, rodín s deťmi, mladých aj starších, Slovákov i Čechov. Svätá omša sa slávila vo zvyčajnom čase o 13.00 hod., kedy sa pravidelne stretáva táto komunita v Londýne.

Liturgia bola zostavená zo štyroch jazykov: slovensko-českom a anglicko-latinskom, v ktorých zaznievali spevy, čítania a texty sv. omše. Slávnostný charakter návštevy umocnila prítomnosť prítomných hostí z radov duchovných, asistencia a spevácky zbor. Liturgie sa zúčastnili aj ďalší kňazi: opát Cuthbert z benediktínskeho kláštora vo Farnborough s novicom zo Slovenska bratom Michalom, ďalej s novovymenovaným kňazom o. Martinom Demom pre SCM v Londýne z Košickej eparchie pre veriacich východného (byzantského) obradu a s don Petrom Vargom, SDB, ktorý je na jazykovom študijnom pobyte v Londýne.

Na začiatku nás všetkých otec biskup pozdravil a privítal dlhou vetou v slovenskom jazyku. V homílii nám pripomenul potrebu počúvať a to nielen ušami, ale predovšetkým srdcom. Taktiež nás povzbudil, aby sme si prehlbovali vieru tým, že budeme viac času tráviť v prítomnosti živého Krista. Takto nadobudneme hlbšie poznanie, o ktoré sa môžeme podeliť s ostatnými veriacimi, a taktiež sa staneme svedkami Krista vo svete.

Slováci boli potešení záujmom o.biskupa o nich na záver sv. omše, keď podľa tunajšieho zvyku celebrant odchádza k vstupným dverám chrámu a osobne pozdraví a podá ruku tým, ktorí odchádzajú po slávnosti do svojich domovov.

O. biskup sa potešil našej hojnej účasti. Po svätej omši navštívil prítomných pri zvyčajnom “agape” v skromnom spoločenskom priestore pri kostole, kde s nimi strávil čas v rozhovore a záujme o nich, o ich životy, prácu, potreby, radosti, ťažkosti a komplikácie migrantov v Londýne. Neskôr pri stretnutí s menšou skupinou pozvaných hostí k bielemu stolu v priestoroch anglickej farnosti sa zaujímal o potreby SCM, možnosti jej podpory a rozvoja.

Priebeh celého stretnutia a návštevy je možné sledovať aj z fotografií z tejto milej a významnej slávnosti westminsterského auxiliárneho biskupa Mons. Alana Hopesa v SCM. Všetkým prítomným ďakujeme za peknú účasť a tým, ktorí pomohli s prípravami po všetkých stránkach nech Pán bohato odmení. Vďaka všetkým aktívnym a stále ochotným pomôcť pri našich spoločných aktivitách.

Nech je touto cestou oslávený Pán v našich životoch aj v SCM v Londýne.

Prihlásiť sa k RSS feed pripomienkam v tomto príspevku

Odpoveď

  1. Muselo byt barzs fajne . Fotky uzasne. Skoda bol som na slovensku.
    Spider.

Odpoveď